Sérülnek a kényszergyógykezeltek jogai

Többszörösen sérülnek Magyarországon a kényszergyógykezelésre ítéltek jogai. A betegeket sérelem éri mind a kezelés, mind annak felülvizsgálata során, és ez ellentétes a nemzetközi és a hazai jogi követelményekkel - írja a Népszabadság a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány most elkészült jelentése alapján.

A Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (MDAC) kétéves vizsgálatának megállapításai szerint az átlagosan 8 percnél rövidebb bírósági tárgyalások nem teszik lehetővé a kényszergyógykezelés ügyének kellően alapos felülvizsgálatát.

Egy mentális problémákkal küszködő és valószínűleg erős gyógyszeres kezelés alatt álló személy ügyvédi segítségre szorul. Az ügyvédek azonban az évenkénti felülvizsgálatokon nem képviselik értékelhető módon beteg védenceiket, nem is találkoznak velük a tárgyalások előtt, és olyan nyilatkozatokat tesznek a bíróságon, amelyek megtételére nem kaptak felhatalmazást tőlük. Még akkor sem vitatják a bizonyítékokat, ha azokat a védencek nem fogadják el a bíróságon, és egyáltalán nem kérdőjelezik meg a kezelőorvos vagy a kirendelt pszichiáter szakvéleményét - írja a Népszabadság.

Az orvos szakértők, a kezelést végző Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet orvosai, akiknek a szakvéleményére a bíróság szinte kizárólagosan támaszkodik, soha nincsenek jelen a tárgyalásokon. A beteg és ügyvédje pedig nem tekinthet bele a pszichiátriai jelentésbe.

Szilágyi Júlia, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának főtanácsosa elmondta a lapnak: egyértelmű, hogy az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben tapasztalható helyzet nem teszi lehetővé a gyógyulást, sőt a kezeltek állapotromlásához is vezethet. A vizsgálatok szerint legfeljebb gyógyszeres kezelés folyik, ami önmagában kevés, miközben a veszélyesnek ítélteket magánzárkába helyezik, ami lehetetlenné tesz bármiféle gyógyulást.

Gombos Gábor, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum vezetője szerint a 4-5 évig kényszergyógykezelt betegek helyzete két év után szinte reménytelen. Mint a Népszabadságnak elmondta, főként azért aggódnak, mert az elvileg gyógyultnak tekintett személyek utóbb elme-szociális intézménybe kerülnek, ahol feszültséget okoz jelenlétük, mivel a börtönkörülményekhez szokott antiszociális emberek képtelenek a szelídebb környezethez alkalmazkodni, ami néha újabb bűncselekményekhez is vezet.

Antal Albertet, az IMEI főigazgatóját megdöbbentette a jelentés, és értetlenül fogadta a megállapításokat. - Teljes tájékozatlanságot, információhiányt és hozzá nem értést mutat minden nyilatkozat. Rosszindulatú mindaz, amit leírtak - idézi a Népszabadság az intézmény vezetőjének reakcióját.