Sok borsodi rendelőben nincs háziorvos

Borsod-Abaúj-Zemplén megye négyszáz háziorvosi körzetéből tizenháromban nincs orvos - írja a Népszabadság. A lap szerint az orvosok számára nem vonzóak a kis körzetek, a szegény emberek. Van olyan körzet, amelyre lassan már tíz éve nincs jelentkező.

Putnok, Farkaslyuk és Csernely egy-egy, valamint Ózd két (szennai és somsályi) körzetében nincs háziorvos. Kazincbarcika környékén Rudolftelep, Felsőtelekes és Zádorfalva, Szerencs térségében Abaújkér, Encs körzetében Felsőgagy és Hernádvécse, a tiszaújvárosi ÁNTSZ-intézet illetékességi területén pedig Tiszakeszi és Ároktő keres háziorvost - írja a Népszabadság.

Ugyan a helyettesítést mindenütt sikerült megoldani, a szakemberek szerint a megnyugtató az volna, ha minden körzet lakóit teljes munkaidőben, helyben szolgáló orvos látná el, nem pedig csak heti egy-két alkalommal volna rendelés.

A lap szerint Putnok hat körzetéből van olyan, amelyre már tíz éve nincs jelentkező. Az érdeklődőket főleg a területi ellátási kötelezettség riasztja el, ami azt jelenti, hogy a városiak mellett két kistelepülés lakóihoz is ki kellene járniuk - mondja a lapnak Balázs Zoltánné, a helyi egészségügyi-szociális központ vezetője. Az önkormányzat már azt mérlegeli, hogy inkább a körzetek számát csökkenti.

A dél-borsodi Tiszakeszi több mint egy éve hirdet állást, de az 1100 lakosú orvosi körzet nem elég vonzó. Szakemberek szerint a megélhetés szempontjából 1300-1400 körüli az ideális. Hiába van nagy kertes ház, közel az autópálya és ingyen a praxis, a munkanélküliségi adatok elriasztják a jelentkezőket. Hasonló a helyzet a szomszédos településen: Ároktő öt éve keres orvost 1300-as létszámú körzetébe ide a polgármester szerint valószínűleg azért sem megy senki, mert sok a szegény.

Csernelyen két és fél éve próbálkoznak azzal, hogy az 1100 fősre csökkent körzetbe orvost találjanak. Kaló Zoltán polgármester szerint jó volna, ha a jogszabály átmenetileg megengedné a felmentést a szakvizsga alól. Már a pályakezdőknek sem vonzó a kereseti lehetőség, amely az EU-csatlakozás után még kevésbé lesz versenyképes - mondta a lapnak a csernelyi polgármester. Szerinte az is könnyítené a helyzetet, ha ebben a térségben is létrejönne a korszerű ügyeleti rendszer, mivel a folyamatos kötelező készenlét szintén távol tartja a jelentkezőket - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK