Március 15-től gyűjthetnek időt, azaz homokot a budapestiek az Időkerék tartályába. A 8 méter átmérőjű, 60 tonnás kereket, ami az uniós csatlakozást és az időt egyaránt szimbolizálja, a csatlakozás éjjelén avatják fel.

Az Időkerék tulajdonképpen nem más, mint egy nagy homokóra egy kerékben. 8 méter átmérőjű, két és fél méter széles, és 60 tonnát nyom. A benne lévő 4,5 köbméternyi homok pontosan egy év alatt pereg át az egyik tartályból a másikba. A homokóra rozsdamentes acélból és vörös gránitból készül. A tartályok oldala vastag, több rétegből összeragasztott golyóálló biztonsági üveg. Az alkotók szerint ezek az anyagok biztosítják, hogy a kerék évtizedekig, sőt évszázadokig működhessen. Állítólag az időjárás változásainak is ellenáll majd. Az órában egyébként nem természetes eredetű homok, hanem kopásálló, mesterségesen előállított mikronnyi üveggömbök peregnek.

Április 30-án, a Műcsarnok mögött avatják majd fel az Időkereket. A kerék Magyarország uniós csatlakozását szimbolizálja. Mielőtt azonban felavatnák a kereket, a budapestiek időt gyűjthetnek bele. Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs politikai államtitkára elmondta, hogy szeretnék, ha az Időkerék létrehozása közös üggyé válna, és minél többen járulnának hozzá néhány perccel az alkotáshoz. Minden adakozó egy-egy kanál előre odakészített "homokot" rakhat az Időkerék tartályába. Ezzel egy-két percnek megfelelő időt ad az alkotásnak. Március 15-én Medgyessy Péter miniszterelnök is hozzájárul a kerék idejéhez. A szervezők minden parlamenti párt politikusait meghívták, akiknek Horn Gábor szerint "van idejük erre is bőven". Az időgyűjtés március 15-től április 28-ig tart.

Herner János, az Időkerék kitalálója elmondta, hogy egy 15 éves álom fog megvalósulni, amikor felavatják a kereket. Szerinte a műtárgy amellett, hogy az uniós csatlakozás szimbóluma, "az emberiség legnagyobb gondolatának, az időnek a szobra lesz". Az alkotás nem óra, nem mérni, hanem ábrázolni fogja az időt. Az alkotók szerint az Időkerék "nemcsak egy jó buli, hanem egy filozófiai tartalommal bíró műtárgy".

A kereket a tervek szerint minden év utolsó napján átfordítják, hogy a felső, kiüresedett tartály kerüljön alulra és a homok tovább pereghessen. Az átfordítás kábelek és csörlők segítségével emberi erővel történik majd, ezzel is "felidézve azt az időszakot, amikor az ember még csak a fizikai erejére és találékonyságára támaszkodhatott" - olvashatjuk a kerék hivatalos oldalán. A kerék 350 millió forintba került, ebből 220 milliót a kormányzat fizetett, a maradékot pedig a Khronosz Alapítvány.