Haszonnal adta tovább azt az engedély nélküli gyógyszert a szegedi onkoterápiás klinika, amelyet vastagbél-daganatos betegek kezelésére használt - írja a Népszabadság. A lap szerint a kórház 200 ezer forintot kért a kezelésekért, holott a szerből egy nagyobb adag is csak 131 ezer forintba kerül. A kórházat korábban több bírálat érte, amiért a világon sehol nem törzskönyvezett szert használt a kezelésekhez.

Drágábban adta a korábban több szakmai szervezet által kifogásolt vastagbél-daganat elleni gyógyszert a szegedi onkoterápiás klinika, mint amennyi pénzt fizetett érte - értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint a gyógyszer 50 milligrammos változata 67 236, a 100 milligrammos adag pedig 131 042 forintba kerül. A kórház viszont 199 178 forintot kért a kezelésekért.

Az egészségbiztosítási törvény szerint közfinanszírozott kórházban orvosi ellátásért egyetlen fillér sem kérhető, felár fölszámítása pedig szóba sem jöhet - mondta a lapnak az ügy kapcsán Ari Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke. Ez alól csak az olyan esetek jelentenek kivételt, amikor egy beteg extra szolgáltatást - komfortosabb szobát, egyéni étkezést - kér. Számlát viszont csak nem biztosított külföldieknek állítanak ki a kórházak. A klinika által a kezelésekért kiállított számla ráadásul a legalapvetőbb szabályoknak sem felel meg.

Bár az OEP kötelezte a klinikát a kezelésekért kért pénz visszafizetésére, a lap úgy tudja, hogy eddig a betegek semmit nem kaptak vissza.
 
A Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikája azt követően került az országos érdeklődés középpontjába, hogy kiderült: olyan gyógyszerrel kezel vastagbél-daganatos betegeket, amit eddig a világon sehol nem engedélyeztek. A drága kezeléseket több szakmai szervezet bírálta. Matejka Zsuzsa, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetője emberen végzett gyógyszerkísérletnek minősítette az esetet. Kökény Mihály egészségügyi miniszter vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.