A Richter Rt. nem hajlandó belemenni, hogy támogatott gyógyszerkészítményeinek árbevétele után 15 százalékot fizessen az Országos Egészségbiztosító Pénztárnak. A cég szerint készítményei rendszeres megtakarítást jelentenek mind az OEP, mind a betegek számára, így nincs oka annak, hogy visszafizetéssel sújtsák. A kormány a szerződést elutasító cégekkel szemben hatósági árakat vezet be.

A Richter Rt. igazgatóságának elnöke, William de Gelsey az igazgatóság nevében utasította a cég ügyvezetését, hogy ne írjon alá szándéknyilatkozatot vagy szerződést az Országos Egészségbiztosító Pénztárral (OEP) a pénztárnak történő visszafizetésről - közölte a gyógyszergyár kedden. Az OEP által javasolt szerződés szerint a Richter az összes támogatott készítmény árbevételének 15 százalékát fizetné be az OEP kasszájába. Ez az összeg a cég becslése szerint 3-3,5 milliárd forint lenne a 2004-es évre, miután az erre az időszakra vonatkozó szerződés április 1-jén lépne hatályba.

Az igazgatóság egyebek mellett azzal indokolta a döntést, hogy a Richter készítményei rendszeres megtakarítást jelentenek mind az OEP gyógyszerköltségvetése, mind a betegek számára. Ebből következően semmi sem szól amellett, hogy a céget visszafizetéssel sújtsák. A gyógyszerkassza túllépését egyéb hatások okozzák - áll a közleményben. 

A cég szerint valamennyi Magyarországon működő cég közül a Richter nyereségességét érinti a legnagyobb mértékben az intézkedés, hiszen a cég piacvezető Magyarországon, neki van a legnagyobb árbevétele, és főleg alacsonyabb árfekvésű (kisebb nyereségtartalmú) készítményeket forgalmaz.

A kormányzat 2003 nyarán ígéretet tett arra, hogy visszafizetéses rendszer még egyszer nem kerül bevezetésre - emlékeztet a közlemény.

A Richter szerint a társaság ügyvezetése más gyógyszervállalatokkal együtt mindent megtett annak érdekében, hogy tárgyalások útján kompromisszumos megoldás jöhessen létre, de a kormányzat által javasolt feltételek elfogadhatatlanok, és nem látnak esélyt arra, hogy a módosított határidőre, azaz március 16-a estig megegyezés szülessen.

A társaság továbbra is kész arra, hogy tárgyalásokat folytasson a kormányzat képviselőivel egy olyan megoldás érdekében, amely nem növeli a betegek terheit, ugyanakkor biztosítja a gyógyszer-támogatási keret betarthatóságát. A társaság tudatában van a társadalmi felelősségének, így a Richter összes termékéből az ellátást folyamatosan biztosítani fogja a gyógyszerhiány elkerülése érdekében - áll a Richter közleményében.

A kormány egy hete nyilvánosságra hozott javaslata szerint a gyógyszergyáraknak pénteken estig kellett nyilatkozniuk arról, hogy hajlandóak-e önszántukból forgalmuk 15 százalékát befizetni az egészségügyi alapba. Ellenkező esetben a kormány 15 százalékkal csökkentett hatósági árakat vezet be.