Az Oktatási Minisztérium felsőoktatási helyettes államtitkára körlevélben hívta fel a felsőoktatási intézmények figyelmét arra, hogy az interneten ultraibolya-fénnyel olvasható diákpuska-gyártó készletet hirdetnek. Az [origo] által megkérdezett egyetemek a levél ellenére nem vezettek be óvintézkedéseket az amúgy egyszerű ezüstszínű golyóstollnak tűnő eszköz kiszűrésére.

A Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár aláírásával ellátott körlevél arra hívja fel a figyelmet, hogy az interneten egy olyan diákpuska-gyártó készletet hirdetnek, amellyel csak UV-fényben látható puskát lehet készíteni. A helyettes államtitkár a vizsgák tisztasága érdekében felhívta az egyetemek figyelmét arra, hogy fokozottan figyeljenek a látszólag szimpla, ezüstszínű golyóstollnak tűnő eszközre.

 

"Ezúton felhívom a figyelmét arra a sajnálatos jelenségre, hogy a világhálón ultraibolya-fénnyel olvasható diákpuskagyártó-készletet hirdetnek. A "puskázókészlet" egy, csak UV-fényben látható festékkel író UV05-ös tollból és egy látszólag szimpla ezüstszínű golyóstollból áll, amelyben az a speciális, hogy gyárilag egy UV-ledes szerkezet van benne, ami gomb nyomására UV-fényt bocsát ki. Ennek a fénynek a segítségével lehet látni azzal a tintával írt szöveget, amit az UV05-ös toll segítségével írtak.

A felsőoktatási intézmények számára fontos a vizsgák tisztasága, ezért kérjük, fokozottabb figyelmet fordítsanak arra, hogy a fent említett és más, hasonló eszközöket ne használjanak a diákok" - áll a levélben.

 

Az [origo] által megkérdezett egyetemeken ugyanakkor nem fordítanak különösebb figyelmet a puskagyártó eszközre. A Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese például azt mondta: sosem találkoztak ilyen eszközzel, és a körlevelen kívül máshonnét nem is hallottak róla. A rektorhelyettes hozzátette: meg is döbbentek a körlevelen, mivel a minisztériumtól most először kaptak ilyen típusú levelet. Ennek ellenére azonban nem tervezik, hogy megvizsgálják a diákok ezüst színű golyóstollait a vizsgák előtt. Más egyetemen azzal intézték el a témát: sokszor irkál "hülyeségeket" a minisztérium. Volt, aki inkább amiatt aggódott, hogy esetleg okirathamisításra is lehet használni ilyen tollat.

 

Forrás: [origo]

Az interneten közzétett hirdetés szerint a puskagyártó tollhoz mindössze 1200 forintért hozzá lehet jutni. A mellékelt kép szerint először egy speciális tollal meg kell írni a puskát. Ez a szöveg nem látható, csak ha a másik, ezüstszínű toll UV-ledjével rávilágítanak. Aki kettőt rendel a tollból, GSM-hívásjelzős matricát kap ajándékba, 5 feletti rendelés esetén pedig GSM-hívásjelzős tollat, ami hívás vagy SMS esetén villog. A láthatatlan írást biztosító toll már 490 forintért megkapható. Az ominózus oldalon hirdetnek még ezen kívül kulcstartós bankjegyvizsgálót, kommandós rugós kést, kulcstartós számológépet és zseblámpa makettot is többek között. Az árukat e-mailen lehet megrendelni.

 

"Az egyik felsőoktatási intézmény rektorhelyettese a tárca intézkedését kérte az interneten hirdetett UV-puskával kapcsolatban. Arra kérte a felsőoktatási helyettes államtitkárt, hogy figyelmeztesse a gyártót, ne hirdesse "puskaként" a tollat, továbbá etikai vizsgálatot javasolt az intézményeknek arra az esetre, ha a hallgató használja a készüléket. Tekintettel arra, hogy jelenleg - hatályos jogszabály alapján - nincs lehetőség e tevékenység megtiltására, a tárca mindössze a figyelemfelhívás eszközével élt" - tudatta az oktatási minisztérium közleményében.

 

"Az 'UV05' fantázianéven gyártott termék célja biztonságtechnikai jelzések láthatatlan elhelyezése különféle ingóságokon, iratokon. Rendőrségi bűnmegelőzési tanácsadók internetes oldalakon is javasolják ezt a jelölésformát, melynek segítségével a későbbi beazonosítás elősegíthető. A másik fő direkció a hivatalos és magán dokumentumokon biztonsági, hitelességi jelölése, mely az irat hamisítását, reprodukcióját nehezíti meg. A termék értékesítése egyelőre nagyon a kezdeteken jár, ezért lett többek között minden egyes felhasználási példa megemlítve, közötte a 'puskázó készletként' való felhasználhatósága is. Az illetékes minisztérium felvetése jogos, de véleményem szerint eltúlzott, hisz e biztonsági készlet a diákság ezrelékének sem állhat rendelkezésére. Természetesen a felvetéseket, melyeket mint illetékes sajnos csak másodkézből tudtam meg, mérlegeltem és a helyetlen elnevezést töröltem, eredeti funkciójának megfelelő használhatóságát előtérbe helyeztem" - tudatta az [origo]-nak elküldött közleményében az UV-toll konstruktőre.