Megkezdődött a tavaszi kátyúzási munka a Budapest környéki utakon. E célra, a tavalyihoz hasonlóan, 460 millió forintot áldozhat a Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht. - közölte a társaság szóvivője.

A megye útjain a téli időjárás következtében több ezer lyuk nehezíti a forgalmat, és a burkolat javításához most egyszerre hét körzetben láttak hozzá az ezzel foglalkozó brigádok - mondta Pásztor Zoltán, a Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht szóvivője.

 

A munkát két géppel végzik, amelyek úgynevezett lőtt technológiával zúzott követ és bitument fecskendeznek az aszfalton lévő repedésekbe. Egy-egy kátyú eltüntetése átlagosan 1000-1500 forintba kerül.

Pest megye összesen 2.400 kilométeres elöregedett úthálózata az országos átlagnál jóval fokozottabb megterhelésnek van kitéve a nagy forgalom miatt, és legalább 1.000 kilométeren jelentősebb felújításra lenne szükség, ám erre nincs pénz - mondta a szóvivő. Megjegyezte: legelhasználódottabbak az utak Dabas, Veresegyház és Vác környékén, ahol éppen, mert nem futja teljes felújításra, egész évben a forgalom lassításával lehet csak a biztonságos közlekedés feltételeit megteremteni.