Vakok és idősek demonstráltak Budapest egyik legforgalmasabb kereszteződésében a pénteki csúcsforgalom idején, hogy elérjék a városvezetésnél a 7-es busz megállójának visszahelyezését. A korábban az út mentén lévő megállót ugyanis egy járdaszigetre helyezték, amelyet a vakok és idősek nehezen tudnak megközelíteni. A probléma több ezer embert érint, miután a környéken van a vakok iskolája és óvodája is.

"Nem kérünk ide szigetet"; "Kérjük a megálló visszahelyezését" - ezek a feliratok szerepeltek azokon a táblákon, amelyekkel vakok demonstráltak a főváros XIV. kerületének egyik legforgalmasabb pontján, a Thököly út és a Hungária körút kereszteződésében. A tíz-húsz látássérült és a hozzájuk csatlakozott több tucat támogató egy buszmegálló miatt vonult az utcára a péntek délutáni csúcsforgalom idején.

A demonstrációt szervező Vakok Szövetségének budapesti titkára, Fodor Andrea kérdésünkre elmondta: az a céljuk, hogy a 7-es busz régi megállóját is megnyissák. A fiatal vak nő elmondása szerint 2002 novemberében szüntették meg az út szélén lévő buszmegállót, azóta egy - a kereszteződéstől néhány méterre fekvő - járdasziget mellett állnak meg a buszok.

Fodor Andrea szerint ezzel sokak életét nehezítették meg, nekik ugyanis most több zebrát kell keresztezniük ahhoz, hogy eljussanak a buszmegállóhoz. Több ezer ember érintett ebben, a közelben van ugyanis a vakok iskolája, a vakok óvodája, a vakok intézete, a vakok szövetsége és egy nyugdíjas otthon - tette hozzá Fodor Andrea, aki elmondta azt is, hogy a demonstrációhoz csatlakozott több zuglói civil szervezet, a környék egészségügyi intézményeinek több dolgozója - köztük orvosok - és a kerületi polgármesteri hivatal.

A kerületnek sem tetszik

A kerület polgármestere, Rátonyi Gábor is megjelent - fotósával együtt - a helyszínen. Az [origo]-nak elmondta, a buszmegálló ügye a fővárosi önkormányzat hatáskörébe tartozik, ő legfeljebb annyit tud tenni, hogy eljön, és kinyilvánítja együttérzését a tiltakozókkal. "Nem tűrhetjük, hogy a hatalom ilyen arcátlanul, a beleegyezésünk nélkül döntsön" - jelentette ki, hozzátéve ugyanakkor, reményt adhat az, hogy ígéretet már kaptak a fővárostól arra, hogy a régi megállót is működésbe állítják, és a jövőben ott állnak majd meg a sima - tehát nem gyorsjáratú - 7-es buszok.

Fotó: Fábián Évi
Nem akarnak szigetet

A demonstrálók a forgalmas útkereszteződés egyik sarkát foglalták el. Rátonyi megpróbálkozott azzal, hogy beszédet mondjon nekik, az autók zaja azonban teljesen elnyomta a hangját. Csak a végét lehetett érteni, amikor a jobboldali polgármester kijelentette, hogy ha április végéig nem változik semmi, akkor személyesen fog bemenni Demszkyhez. Egy demonstráló asszony erre csak annyit mondott, "addigra ő már Brüsszelben lesz", utalva arra, hogy a főpolgármester vezeti pártja európai parlamenti listáját.

A tüntetésen nemcsak látáskárosultak szervezetei jelentek meg. Egy idős, öltönyös férfi egy zuglói civil szervezet tábláját szorongatta maga előtt, egy huszonéves fiatalember pedig az Albert Schweitzer Református Szeretetotthon transzparensét tartotta. Az ápolóként dolgozó fiatalember elmondta, a közeli otthonban több mint száz idős ember lakik. Közülük sokan járnak ki vásárolni, ezért nekik nagy gondot jelent, hogy több zebrán és lámpás kereszteződésen kell átverekedniük magukat, ha fel akarnak szállni a hetes buszra. "Aki meghozta ezt a döntést, az belegondolhatna abba, mi lenne, ha az ő idős rokonával csinálnák meg ugyanezt" - jegyezte meg az ápoló.

Fotógyűjtemény a kereszteződésről

A demonstrálók között volt egy idős férfi is, aki szinte minden arra járót leszólított. Kezében volt több száz papírlap, azokat mutogatta. A lapokon számítógéppel kinyomtatott színes fotók voltak, amelyeket ő készített digitális fényképezőgéppel. A 78 éves férfi az [origo]-nak elmondta, mintegy 300 képe van a kereszteződésről. Egyiken egy eldugult lefolyót lehetett látni, a másikon szabálytalanul parkoló autókat, illetve olyanokat, amelyek lefröcskölik az út mellett álló embereket. Mutatott egy olyan képet is, amelyen egy nő sétált a járdán fehér bottal, mellette az úttesten pedig autók mentek sorban.

A demonstráció része volt, hogy a tüntetők átvonultak a kereszteződés mind a négy zebráján. Ebben kisebb zavart okozott, hogy bár a vakokat látó emberek vezették, az egyik csoport először mégis az ellenkező irányba indult el, mint a másik. A zebrákon áthaladó demonstrálók biztonságára rendőrök vigyáztak. Egy fekete SEAT-ot vezető fiatalembert az ő látványuk sem akadályozott meg abban, hogy pörgő kerékkel és porfelhőt eregetve lője ki magát a kereszteződésből.

A rendőröknek enélkül is akadt dolguk a forgalomirányítással, a zöld lámpa ugyanis rendszerint hamarabb váltott pirosra, mint hogy az emberek átértek volna. Igaz, a tüntetők az egyik zebrán keresztbe is fordultak, és egymás kezét fogva álltak néhány másodpercig az autósor előtt.

Amikor körbejárták a kereszteződést, és visszaértek az eredeti sarokra, az egyik szervező előállt azzal, hogy most mindenki szálljon fel a járdasziget mellett várakozó 7-es buszra. A terv az volt, hogy a következő megállónál leszállnak. A transzparensekkel, kis papírzászlókkal felszálló kis csoportnak ugyanakkor a buszsofőr felajánlotta, hogy kiteszi őket a kereszteződés túloldalán, a régi megállóban, az OTP előtt. A demonstrálók ezt tapssal fogadták, majd le is szálltak mindannyian azon a helyen, amelyért már hosszú ideje küzdenek.

Pethő András

Fotó: Fábián Évi