Várhatóan Kovács György lesz az ORTT elnöke, mivel személyét mind Mádl Ferenc köztársasági elnök, mind Medgyessy Péter kormányfő elfogadhatónak tartja a posztra - írja a Népszabadság. A lap szerint Kovácsot már tavaly ajánlotta - a Körmendy-Ékes Judit lemondása után megüresedett - elnöki posztra Medgyessy Péter, ám Mádl Ferenc akkor még nem támogatta ezt a felvetést, így lett Hajdu István az elnök, akinek viszont idén lejárt a mandátuma.

Kovács György lehet az Országos Rádió és Televízió Testület új elnök - írja a Népszabadság. A lap szerint Kovácsot most Mádl Ferenc ajánlotta, jóllehet tavaly még nem fogadta el, amikor Medgyessy vetette fel ugyanőt. Az államfő mostani javaslatát a Népszabadság szerint a szocialista frakció is elfogadhatja, így az Országgyűlés március 29-én meg is választhatja Kovács Györgyöt. A jelölési procedúra már hosszabb ideje húzódik, mivel a posztra közösen kell jelölni egy személyt a kormányfőnek és a köztársasági elnöknek, ám a két közjogi méltóság egymás javaslatait megtorpedózva kicsúszott a határidőből.

A lap szerint az ORTT elnökének megválasztása azért is fontos, mert már több mint másfélmilliárd forintnyi támogatás nem jutott el a közszolgálati és nem nyereségérdekelt médiumoknak, mivel nincs, aki aláírja a kiutalásokat. Az átmeneti állapotban a hatóság nem tud élni azzal a jogával sem, hogy megvétózza új televíziós csatornák - akár egy pornóadó - vagy kifogásolt műsorok indítását, mert ezt tizenöt napon belül tudatnia a kérvényezővel.

Kovács házon belülről léphet feljebb: eddig főigazgatóként az ORTT apparátusát irányította. A háromgyermekes, 51 éves szakember a József Attila Tudományegyetemen végzett társadalombiztosítási szakon, és rendelkezik felsőfokú költségvetési szakvizsgával is. Sokáig társadalombiztosítási posztokat töltött be, az ORTT Irodáját öt éve vezeti -derül ki a Népszabadság cikkéből.