7 százalékkal csökkent a Fidesz előnye az MSZP előtt - írja a Magyar Hírlap a Medián legfrissebb felmérése alapján. Ha most tartanák a választásokat, a biztos szavazók fele a Fideszre, négytizede az MSZP-re, hat százaléka pedig az SZDSZ-re szavazna. A lap szerint ugyanakkor a szocialisták nem szerezték vissza régi szavazóikat, hanem a Fidesz veszített el újakat.

A Magyar Hírlap által ismertetett felmérés szerint az MSZP elbizonytalanodott szavazói közül többen újból aktívabbá váltak, ami nem kizárt, hogy Medgyessy Péter kezdeményezéseinek hatása. A kormányfő azonban - hiába az új ötletek - tovább veszített népszerűségéből, és pártjával együtt még nem jutott túl a mélyponton - írja a lap.

A kormány teljesítményével való elégedettség január óta nem változott jelentősen, a kormányfő népszerűsége pedig még soha nem volt olyan alacsony, mint most. Teljesítményét 41 pontra értékelték a százfokú skálán, ami ötpontos esés a múlt hónaphoz képest. A kormányfő 2002 augusztusában volt a legnépszerűbb 67 ponttal.

Az elemzők szerint a megváltozó politikai napirendnek köszönhető, hogy a Fidesz nem tudta megtartani azokat a szavazókat, akik a kedvezőtlen gazdasági hírek hatására két hónappal ezelőtt pártoltak át hozzájuk. A párt támogatottsága a teljes szavazókorú népességen belül január óta hat százalékkal csökkent, ugyanakkor az MSZP-é nem változott - feltehetően elérte a mélypontot. Az MSZP-szimpatizánsok szavazási hajlandósága ugyanakkor nőtt az elmúlt hónaphoz képest - írja a Magyar Hírlap.

A politikusok népszerűségi sorrendjében nem történt más változás. Az élen továbbra is Dávid Ibolya áll, Orbán Viktor az ötödik, és az SZDSZ frontemberei is jó helyeken állnak (Kuncze Gábor a harmadik, Demszky Gábor a negyedik), és pártjuk is viszonylag jól szerepel, mivel a választások óta először haladta meg népszerűségi mutatója az ötszázalékos határt - áll a Magyar Hírlap írásában.