A súlyos foglalkoztatási szabálysértések miatt kiszabott bírságok összege nyolcvan százalékkal növekedett 2003-ban az előző évhez képest a fővárosban - írja a Magyar Hírlap. Az ellenőrzött munkaadók közel háromnegyede nem tartotta be a törvényes előírásokat: például szerződés nélkül alkalmazta dolgozóit, illegálisan szabta meg a munkaidőt, vagy kisebb bért fizetett. 

A Budapesten ellenőrzött munkáltatók 72 százaléka követett el valamilyen foglalkoztatási szabálytalanságot tavaly - írja a Magyar Hírlap a Fővárosi Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség tevékenységét összefoglaló dokumentumra hivatkozva. 2003-ban az ellenőrök összesen 3 és fél ezer munkaadónál több mint 65 ezer munkavállaló foglalkoztatásának körülményeit vizsgálták felül. A teljesen "rendben talált" munkaadók száma még az ezret sem éri el.

2003-ban az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítottak az építőiparban dolgozókra. Ebben a szektorban az ezer munkavállalónál 315 engedély nélkül foglalkoztatott külföldit találtak. Minden negyedik dolgozónál a munkáltatók megsértették a munkabérre, a pihenőidőre, a szabadság kiadására, valamint a munkaidő nyilvántartására vonatkozó szabályokat - mindig a munkavállaló hátrányára.

A kereskedelemben minden száz munkaadó közül 80 követett el szabálysértést a foglalkoztatásban; a vendéglátóiparban is hasonlóan magas ez az arány.

A súlyos esetekben kiszabott munkaügyi bírságok összege Budapesten az elmúlt évben meghaladta a 400 millió forintot, ami 2002-höz viszonyítva 80 százalékos növekedést jelent.