A budapesti Hősök terén több mint ezer ember rendeződött egy hatalmas békejel alakzatba, kezükben fáklyákat tartva. A békedemonstrációt az iraki háború kitörésének első évfordulója miatt tartották, több tucat civil szervezet rendezésében. A világ több száz városában tartottak szombaton pacifista tüntetéseket.

 

A Hősök tere szombat este héttől egy hatalmas lángoló békejellé alakult. Jórészt tizen- és huszonéves fiatalok álltak körbe, fáklyákkal kezükben. A megjelentek az iraki háború és az erőszak ellen tiltakoztak politikai beszédek és transzparensek nélkül. A két órán tartó rendezvény alatt jórészt csak zene szólt, és a fáklyák fénye és illata tette ünnepélyessé az eseményt. A tüntetés a nyugat-európai globalizáció-ellenes rendezvényeket idézte: a többség nagyon fiatal volt, sokan színes ruhákban, dobokkal, raszta-hajjal vagy éppen szivárványszínű békezászlókkal érkeztek. Néhány punk, hosszú szoknyás lányok és meghatott tekintetű idősebb polgárok álltak ünnepélyesen a fáklyák fényében.

A rendezők tízfős szektorokból szervezték az egész teret betöltő békejelet. "Legalább nyolcszáz ember kellett volna a jel felállításához, de sokkal többen vannak, nincs is elég fáklya mindenkinek" - mondta egy rendező a tüntetés kezdetekor. A jelben állókat azok a civil szervezetek hívták a térre, amelyek tavaly, a háború kitörése előtt Civilek a Békéért néven kötöttek szövetséget, és 2003 februárjában tizenötezres békemenetet tartottak az Andrássy úton az iraki háború megkezdése ellen. A Peti és Ada néven bemutatkozó, a tüntetést vezető két, húsz év körüli szónok így utalt vissza az akkori eseményre: "Egy éve nem tudtuk megállítani az erőszakot, de ma előhívtuk a béke élő jelét!" A Civilek a Békéért szervezetben jórészt baloldali és környezetvédő csoportok vannak.

"Az egészet a humanisták vitték a hátukon, a többiek legfeljebb egy tucat embert hoztak, de ezt sehol sem hangoztatták, itt is mindenkit egyenrangúként soroltak fel." - mondta az [origo]-nak egy olyan zöld szervezet képviselője, mely szintén a Civilek a Békéérthez csatlakozott. A Humanista Mozgalom világszerte működő antiglobalista szervezet, legerősebb bázisuk Dél-Amerikában, Spanyolországban és Olaszországban van, egyes városokban önkormányzati képviselőik is vannak. A Mozgalom szervezte a plakátok és más reklámok alapján tüntetni jelentkezőket is. A legtöbben e-mail-en jelentkeztek, ők előre megkapták, hogy melyik szektorba kell állniuk, és ők biztosan számíthattak fáklyára is. Ők azt is tudhatták, hogy érdemes lesz poharat vinni, mert teát osztanak, viszont nem szabad transzparenst vinni. Utóbbi feltétel teljesült, egyetlen tábla, felirat vagy logó sem volt látható az arcokra festett békejeleken kívül. Egyetlen kis csoport, a Munkáspárt ifjúsági tagozata érkezett csak kubai és palesztin zászlókkal. A rendezők közül néhányan görkorcsolyával köröztek, ellenőrizni, hogy áll-e már az alakzat. A jel közepén a rendezvény elején és végén tüzes botokkal zsonglőrködők és dobosok szórakoztatták az itt-ott kis csoportban táncoló tüntetőket.

Forrás: [origo]

A hatalmas jelet a tüntetők nem láthatták, de egy daruról lehetett fényképeket készíteni, ötezer forintért. A magukat előre regisztráló tüntetők automatikusan, a helyszínen ezt kérők pedig jelentkezés alapján e-mailen ingyenesen is kapnak majd egy képet a jelről, továbbá a www.bekejel.net oldalon is meg lehet nézni a látványt videófelvételen is

Peti és Ada halk zenére rövid párbeszédet adtak elő, visszhangeffekttel izgalmassá téve hangjukat, hogy megmagyarázzák a tüntetés célját. "Te miért vagy itt? Miért nem csinálod azt, amit a többi ember szombat este?" "Mert van bennünk valami, ami nem hátrál meg. Van bennünk egy ideál, mely nem tűri az erőszakot." "Képzeld el, hogy a fejlődés végtelen, képzeld el, hogy egy nap senki sem hisz majd többé az erőszakban. Ha ez megtörténik, miattunk is lesz." - mondták többek között.

Az Anima Sound System több száma, a Hair zárójelenetének dala, és több más sláger szólt a hangfalakból. Nyolc óra után a jelben állók mozgolódni kezdtek, kisebb csoportok táncba fogtak. A demonstráció legünnepélyesebb pillanata az egy perc néma csend volt, a háború és erőszak áldozatainak emlékére. Ada külön emlékeztetett a madridi áldozatokra is.

Magyari Péter