Hétfőn ismét ülésezik a Nemzetbiztonsági Kabinet, a résztvevők értékelik azoknak a feladatoknak a végrehajtását, amelyeket a múlt heti ülésen osztottak ki az egyes tárcákra - közölte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese vasárnap. A madridi terrorcselekmények miatt múlt kedden ült össze a Nemzetbiztonsági Kabinet. Az ülést követően Juhász Ferenc honvédelmi miniszter bejelentette: fokozzák a biztonsági szolgálatok készültségét, bár Magyarországot nem fenyegeti közvetlen terrorveszély.

"A látható rendőrségünk még láthatóbb lesz, tömegközlekedési eszközökön, beleértve a metrót is, különböző áruházakban, különböző szállodákban és általában az utcán" - mondta a politikus. Hozzátette: szigorúbb lesz a magyar határőrizet is "különös tekintettel azokra az országokra, ahol és ahonnan általában a terrorcselekményekkel gyanúsított emberek mozognak, illetve mozoghatnak".

A miniszter közölte: megszigorítják az idegenrendészeti döntéseket. Ennek értelmében minden esetben nemzetbiztonsági ellenőrzés alá vonják azokat, akik Magyarországon menekültstátuszt kérnek. Magyarországon nem kell félni közvetlen terrorcselekménytől, "veszélyeztetettségünk az elmúlt időszakban közvetve növekedett, de messze alul marad a nyugat-európai országok veszélyeztetettségén" - mondta. 

A Nemzetbiztonsági Kabinet megbízta Bárándy Péter igazságügy-minisztert azzal, hogy vizsgálja meg a bevándorlási szabályok szigorításának esetleges lehetőségét - közölte. Elmondta: a kabinet megbízta Lamperth Mónika belügyminisztert is, hogy az uniós tagállamok rendkívüli belügyminiszteri értekezletén támogassa azt a kezdeményezést, amely egy közös információszerző szervezet és egy közös, terrorizmussal kapcsolatos adatbank kialakításáról szól.

Juhász Ferenc elengedhetetlennek tartja a koordinációt a különböző titkosszolgálatok, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a határőrség között. Ezért ezek a szervezetek heti rendszerességgel konzultálnak annak érdekében, hogy feltárják az ország biztonságát veszélyeztető problémákat.