Egyes Malév-járatok nem, vagy csak késve szállnak fel hétfőn, miután a légitársaság földi személyzete kétórás sztrájkot tart. A Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSZ) vezetője szerint azért lépnek sztrájkba, mert a Malév vezetése több érdekegyeztető tárgyaláson nem vett részt. A Malév elnöke ezt azzal magyarázta, hogy az LFDSZ a többi szakszervezettől függetlenül, a bértárgyaláson kívül állt elő saját követeléssel.

Kétórás munkabeszüntetést tart hétfőn a Malév-gépeket kiszolgáló földi személyzet, ezért egyes járatok nem, vagy csak késve szállnak fel - jelentette be a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSZ) vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján, Ferihegyen. A munkabeszüntetésre hétfőn 11.45 és 13.45 között kerül sor - mondta Csorba Attila.

Közölte: a szakszervezet azért választotta a tiltakozásnak ezt a formáját, mert a munkakörülményekkel kapcsolatos érdekegyeztető eljárás több fordulójában nem vett részt a Malév Rt. delegációjának vezetése. "Az érdekegyeztető folyamat általában hét napból áll, ezt a hét napot folyamatosan tárgyalni kell a feleknek annak érdekében, hogy megállapodás jöjjön létre. A munkáltatói oldal az elmúlt két napban (...) nem tárgyalt a szakszervezetekkel" - mondta Csorba Attila.

A szakszervezetek a megállapodásra törekednek, a sztrájkkal az a céljuk, hogy a munkáltatói oldal figyeljen oda az érdekképviselet és az emberek jogaira - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető közölte, hogy a Ferihegyen működő három reprezentatív szakszervezet szombaton létrehozta a Légiközlekedési Érdekképviseletek Szövetsége nevű tömörülést, amelynek létszáma 1.500 fő. A hétfői munkabeszüntetés mintegy 800 embert érint a Malévon belül - tette hozzá.

A Malév elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a cég mindent megtesz annak érdekében, hogy az utasok minél kevesebbet érzékeljenek a földi kiszolgáló személyzet hétfői kétórás munkabeszüntetéséből.

A Malév Rt. vezetése a hat szakszervezettel a kollektív szerződésnek megfelelően folytatja a bértárgyalásokat, az LDFSZ pedig ezen a bértárgyaláson kívül terjesztette elő követelését - mondta Sándor László, a Malév Rt. elnök-vezérigazgatója. A Malév Rt. csak a hat szakszervezettel együtt tárgyalhat a bérkövetelésekről - tette hozzá. Sándor László közölte azt is, hogy hétfőn folytatják a szakszervezetekkel a bértárgyalásokat.

Az MTI szakszervezeti forrásból úgy értesült, hogy a Budapest Airport Rt. dolgozói szolidaritási sztrájkot helyeztek kilátásba, ha velük akarják elvégeztetni a munkabeszüntetők feladatait.