Négy játszóterét alakítja EU-kompatibilissé az idén a Fővárosi Kertészeti Rt. Az általa gondozott 120 játszótérnek eddig nagyjából tizenöt százalékát építette át az Európai Unió normái, illetve az 1999-ben hatályba lépett miniszteri rendelet szerint, a többi átalakításához öt-nyolc évre van szükségük - írja a Népszabadság.

Az unióssal megegyező magyar szabványnak nem felel meg a kétezer budapesti játszótér többsége. Az önkormányzatok többsége odáig sem jutott el, hogy felméresse, hogy milyen átalakításokra volna szükség, pedig a januárban hatályba lépett jogszabály mindössze másfél évet ad a játszóterek felülvizsgálatára. A szakemberek szerint a régi játszótereket vagy kénytelenek lesznek megszűntetni, vagy a másik lehetőség az úgymond szabvány közeli felújítás. A korszerűtlen játszóterek teljes átalakításának nincs realitása belátható időn belül - írja a Népszabadság.

A Fővárosi Kertészeti (Főkert) Rt. 2001-ben felülvizsgálta az általa gondozott játszótereket, de területének még mindig csak tíz-tizenöt százaléka felel meg az új követelményeknek. A többi játszótér átalakítása a főváros mindenkori költségvetésétől függ, de a vezérigazgató szerint nagyjából öt-nyolc évre van szükségük. Játszótereik mostani állapotukban sem balesetveszélyesek - mondta Kocsis László vezérigazgató a Népszabadságnak.

A Főkert az idén négy játszótér komplett átalakítását tervezi. A hajógyári-szigeti csúszdadombon két részből álló játszóteret alakít ki a közelmúltban felgyújtott és porig égett csúszdák helyén és mellette. A rekonstrukció 170 millió forintba kerül. Hasonlóan nagy beruházás a Margitszigeten, a sportuszodával szemközti játszótér rendbetétele is. A harmadik nagy vállalkozás a Városligeti-tó melletti, hétezer négyzetméteres játszótér felújítása, amire nyolcvanmilliót szánnak, a negyedik pedig a gesztenyéskerti feleekkoráé, durván ötvenmillióért.