Az igazságügyi miniszter hiányzott a legtöbbször a kormányülésekről: Bárándy Péter 23 alkalommal maradt távol az értekezletről vagy annak egy részéről. Sokszor hiányzott Csillag István gazdasági miniszter, Kovács László külügyminiszter, Lamperth Mónika belügyminiszter és Görgey Gábor egykori kulturális miniszter is. Bár az előző kormány néhány tagjához képest a mostani miniszterek szorgalmasabban látogatják az üléseket, a 84 ülés közül kilencet teljesen kihagyó Medgyessy elmarad az 1998 és 2000 vége között mindössze egyszer mulasztó Orbánhoz képest.

A kormány 2002 májusi megalakulásától 2004. március 10-ig összesen 85 kormányülést tartott. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) honlapján minden alkalommal közzéteszik, hogy kik voltak jelen az ülésen. Kivétel a 2003. május 7-i ülés, amelynél ezt nem tették meg.

A hozzáférhető adatok szerint a dokumentálható 84 kormányülés közül mindössze 11 olyan volt, amelyiken az összes - 2003 májusa előtt 16, azóta 18 - kormánytag az elejétől a végéig részt vett. A többin a távol maradó minisztereket - néhány kivételtől eltekintve - az adott tárca politikai vagy esetleg közigazgatási államtitkára képviselte.

Mint azt a kormányszóvivői irodán kérdésünkre elmondták, a kormányülések - amelyeket kezdetben péntekenként, mostanában pedig szerdánként tartanak - rendszerint 10 órakor kezdődnek, és általában délután 2 óra körül végződnek. Akadnak persze kivételek, a honlapon közzétett adatokból is kiderül, hogy volt olyan ülés, amely még délután négykor is tartott. Volt példa kétnapos kormányülésre is, 2002. október 21-én és 22-én.

Az üléseken a kormánytagok mellett jelen szokott még lenni állandó meghívottként Gál J. Zoltán kormányszóvivő, Katona Tamás, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Pulay Gyula, a MeH közigazgatási államtitkára és Müller György, a MeH helyettes államtitkára.

Medgyessy Péter miniszterelnök összesen 14 alkalommal hiányzott, 9 esetben egyáltalán nem vett részt az ülésen, a többin csak egy ideig volt jelen. Igaz, a hiányzások között van 2002. december 13-a és 2003. április 16-a is: előbbi az EU-val való koppenhágai megállapodás, utóbbi pedig az uniós csatlakozás athéni aláírásának napja volt. A kormányfőt távolmaradása esetén a kancelláriaminiszter helyettesíti.

Az előző és a mostani miniszterelnök között jelentős különbség van a kormányüléseken való részvétel tekintetében. A Magyar Hírlap 2000. december 27-én megjelent - szintén a MeH által közzétett adatok alapján készült - cikke szerint ugyanis Orbán Viktor az 1998 júliusa és 2000 decembere közötti több mint száz kormányülésről mindössze egyszer hiányzott: 1999 novemberében a térdműtétje miatt. Igaz, az előző kormány idején előfordult, hogy Orbán programjához igazították a kormányülést. 2001. február 27-én például azért maradt el a kormányértekezlet, mert Orbán épp Horvátországban volt edzőtáborban a felcsúti focicsapattal.

A mostani kormány tagjai közül legtöbbször - 23 alkalommal - Bárándy Péter igazságügyi miniszter hiányzott a a kormányülésekről. Bárándy 15-ször teljesen kihagyta az ülést, 8 alkalommal pedig vagy hamarabb távozott, vagy később érkezett a többieknél. Távolmaradása esetén rendszerint az SZDSZ-es politikai államtitkár, Hankó Faragó Miklós helyettesítette. Kivéve 2002. augusztus 2-át, amikor az Igazságügyi Minisztérium részéről senki nem volt jelen a kormányülésen.

Görgey is az élbolyba került

Bárándyt Kovács László külügyminiszter, Lamperth Mónika belügyminiszter, Csillag István gazdasági miniszter és a posztját mindössze egy évig betöltő Görgey Gábor egykori kulturális miniszter követi. A magyar diplomácia vezetőjeként sokat utazó Kovács 19-szer hiányzott, ebből két olyan alkalom volt, amikor csak az ülés egy részéről maradt távol. Medgyessyhez hasonlóan a külügyminiszter hiányzásai között is szerepel az EU-megállapodás és az EU-szerződés aláírásának napja. Érdekesség, hogy az MSZP-t is vezető Kovács legutóbb tavaly novemberben hiányzott, azóta minden egyes ülésen részt vett.

Lamperth Mónika 17 esetben maradt távol a kormányülésről. Kilencszer fordult elő, hogy a teljes ülést kihagyta, a többin egy ideig jelen volt. A belügyminisztert Pál Tibor politikai államtitkár szokta helyettesíteni, egy alkalommal, 2003. július 9-én ugyanakkor ő sem volt jelen a kormányülésen.

A gazdasági miniszter egy hiányzással elmarad ugyan Lamperthtől, a teljes távolmaradásokat tekintve azonban jócskán megelőzi őt. Csillag István ugyanis a kormány megalakulása óta összesen 16 alkalommal hiányzott, és ebből 14 olyan eset volt, amikor egyáltalán meg sem jelent az ülésen.

Görgey Gábor ugyan csak egy évig vezette a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát, mégis a legtöbbet hiányzók között van. Csillaghoz hasonlóan 16-szor hiányzott, ezek közül egy kivételével a teljes ülést kihagyta. A kivétel is azt jelentette, hogy 16.15-kor - vélhetően az ülés vége felé - érkezett meg minisztertársai közé - derül ki a MeH által közzétett adatokból.

SZDSZ-es miniszterek a középmezőnyben

Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Nyilvános kormányülés március 18-án

A hiányzás-rangsor középmezőnyében a Görgeyt tavaly májusban váltó Hiller István kulturális miniszter, Kóródi Mária egykori környezetvédelmi miniszter, Kovács Kálmán informatikai miniszter, László Csaba egykori pénzügyminiszter és Magyar Bálint oktatási miniszter szerepel.

Hiller az alig egy éve tartó minisztersége alatt 9-szer hiányzott, és ebből összesen 5 alkalommal maradt távol a teljes kormányülésről. Pontosan ugyanezek a számok vonatkoznak László Csabára, aki február 15-ig töltötte be a pénzügyminiszteri posztot.

A környezetvédelmi tárcát 2003 májusáig vezető Kóródi Mária szintén 9-szer maradt távol, ebből 2 esetben ugyanakkor rövid ideig megjelent az ülésen. Kovács Kálmán 11 alkalommal hiányzott - 7 alkalommal a teljes ülésről -, Magyar Bálint pedig 13-szor, nála azonban csak 6-szor fordult elő, hogy egyáltalán nem jelent meg az ülésen.

A tárca nélküliek szorgalmasan járnak az ülésre

Egyetlen miniszter nem mulasztott még kormányülést: Draskovics Tibor, ő azonban csak alig több mint egy hónapja, február 15-én foglalta el a pénzügyminiszteri széket. Mióta tavaly februárban kancelláriaminiszter lett, azóta Kiss Péter is csak egyetlen alkalommal maradt távol, bár igaz, hogy előtte munkaügyi miniszterként is mindössze 2-szer hiányzott. Utóda, Burány Sándor 4-szer, az egészségügyi minisztériumot szeptember óta vezető Kökény Mihály 3-szor, Gyurcsány Ferenc sportminiszter 4-szer, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter 6-szor, Németh Imre földművelésügyi miniszter 7-szer, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter 4-szer maradt távol a kormányülésről vagy annak egy részéről.

Az egészségügyi tárcát tavaly szeptemberig vezető Csehák Judit összesen 5-ször hiányzott, csakúgy, mint Jánosi György egykori sportminiszter. A tavaly februárban menesztett Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter mindössze két alkalommal maradt távol az üléstől. A szorgalmas kormányülésre látogatók között van a tavaly május óta hivatalban lévő két tárca nélküli miniszter, az uniós integrációért felelős Juhász Endre és az esélyegyenlőségért felelős Lévai Katalin: előbbi háromszor, utóbbi kétszer hiányzott.

A már említett 2000 decemberi Magyar Hírlap-cikk adataival összehasonlítva úgy tűnik, hogy a mostani kormány legtöbbet hiányzó miniszterei is elmaradnak az előző kormány néhány tagjától. Az Orbán-kormány földművelésügyi minisztere, Torgyán József ugyanis az 1998 júliusa és 2000 decembere közötti több mint száz ülésnek közel feléről, szám szerint 48-ról hiányzott. A Magyar Hírlap cikke szerint a vizsgált időszakban sokszor, összesen 39-szer maradt távol a kormányértekezletekről Dávid Ibolya akkori igazságügyi miniszter is.

Pethő András