A magyar haderőnek aktív szerepet kell játszania a NATO-ban, és akárcsak magának az átalakuló szervezetnek, hatékonyabbnak és gyorsabban bevethetőnek kell lennie. Erről a NATO Budapestre látogató főtitkára beszélt Medgyessy Péterrel közös sajtótájékoztatóján. A Magyarország után Koszovóba látogató Jaap de Hoop Scheffer közölte, az ottani etnikai csoportok rossz úton  járnak, ha erőszakhoz folyamodnak.

A magyar haderőnek fel kell készülni arra, hogy aktív szerepe játsszon a NATO-ban, és részt vegyen a szervezet esetenként veszélyes küldetéseiben is - jelentette ki hétfőn Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, aki Medgyessy Péter kormányfővel folytatott megbeszélést Budapesten. A főtitkár szerint a NATO-nak olyan fegyveres erőre van szüksége, amely jól használható és gyorsan bevethető, és a magyar hadseregnek is ilyenné kell alakulnia.

A hétfő délután Koszovóba induló főtitkár tárgyal az ottani közösségek vezetőivel és a KFOR-erők parancsnokával is. A koszovói etnikai csoportok számára azt az üzenetet viszi, hogy rossz úton járnak, ha erőszakhoz folyamodnak és azt gondolják, hogy ezzel rá tudják erőltetni saját akaratukat a nemzetközi közösségre. A KFOR-erőket arra bátorítja majd, hogy folytassák feladatukat, és ahogy eddig is, tegyenek meg mindent azért, hogy a koszovói állampolgárok épségét megvédjék.

A főtitkár elmondta, hogy a kormányfővel folytatott megbeszéléseken a magyar haderő átalakulása mellett szót ejtettek a nyáron esedékes isztambuli NATO-csúcsról, a NATO afganisztáni szerepének bővítéséről a hamarosan oda induló regionális újjáépítési csapatokról, az SFOR bosznia-hercegovinai küldetésének befejezéséről, amit az Európai Unió folytat majd tovább.

Medgyessy Péter szerint fontos, hogy garantálható legyen a biztonság és közösen lépjünk fel a terrorizmus ellen, ám a biztonság mellett nagyon fontos a gazdasági háttér is a válságövezetek stabilitásában. Medgyessy a magyar haderőreformmal kapcsolatban közölte, hogy azt tovább kell vinni, és pénzügyi takarékosság idején szervezéssel kell biztosítani folytatását.

A sajtótájékoztató végén Juhász Ferenc honvédelmi miniszter öt gyertyával feldíszített tortával lepte meg a NATO főtitkárát, Magyarország NATO-tagságának napokon belül bekövetkező ötödik évfordulójára.