"Dolgozóink 75 százaléka sztrájkolt, helyettük a Malév osztályvezetőket állított oda, hogy a sztrájkolók helyett dolgozzanak" - állapította meg a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője, aki úgy tudja, hogy a sztrájk miatt 12 járat csak késéssel tudott elindulni. A Malév vezérigazgatója ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nagyobb fennakadás nem volt, öt járat indult némi késéssel.

Fotó: Fábián Évi
A reptéren várakozó utasok

A szakszervezet 260 tagja közül 208 felfüggesztette a munkát a sztrájk kétórás időtartamára - mondta az [origo]-nak Csorba Attila, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője. Nem dolgozott a jegykezelők többsége, az üzemanyagtankolók és a csomagkezelők nagy része. A szakszervezeti vezető úgy tudja, hogy a sztrájk miatt 12 járat csak késéssel tudott elindulni. Voltak sztrájktörők, és a Malév is igyekezett rávenni mindenkit, hogy dolgozzanak, valamint más területekről is átirányított néhány alkalmazottat, hogy ők lássák el a sztrájkolók munkáját - tette hozzá. Csorba Attila információi szerint a Malév osztályvezetőket és más vezető beosztású dolgozókat állított a pultokhoz, hogy ne legyenek nagyobb fennakadások. A sztrájkolók a pultoknál és a bejáratnál transzparenseket helyeztek el, ahol angolul és magyarul leírták, hogy miért is sztrájkolnak.

A Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete 11.45 és 13.45 között hirdetett sztrájkot, mert a Malév Rt. delegációjának vezetése nem volt hajlandó eljönni a munkakörülményekkel kapcsolatos érdekegyeztető tárgyalás szombati és vasárnapi fordulójára. A szakszervezet kiszámíthatóbb munkarendet, kevesebb túlórát és megfelelő pihenőhelyeket szeretne elérni a tagjainak. Emellett fenntartják a korábban jelzett bérrendezési igényeiket is.

Fotó: Fábián Évi
Sándor László vezérigazgató

A Malév Rt. vezérigazgatója ugyanakkor kevéssel 14 óra után úgy nyilatkozott Ferihegyen, hogy a sztrájk ideje alatt összesen 5 járat indult némi késéssel, és nagyobb fennakadást a munkabeszüntetés nem okozott. Sándor László megerősítette, hogy a sztrájk ideje alatt osztályvezetők, csoportvezetők is beültek a jegykezelők helyére, a pultokhoz, hogy ne legyenek fennakadások.

A Malév azt közölte, hogy hat szakszervezettel a kollektív szerződésnek megfelelően folytatja a bértárgyalásokat, az LDFSZ pedig ezen a bértárgyaláson kívül terjesztette elő követelését. A Malév Rt. csak a hat szakszervezettel együtt tárgyalhat a bérkövetelésekről - tette hozzá Sándor László. A bértárgyalások hétfőn délután folytatódnak.