A Roma Polgári Tömörülés a kisebbségi ombudsmanhoz fordult, mert - a szervezet szerint - a szombathelyi MSZP egyes képviselői pár száz forint fizettségért arra bírtak rá romákat, hogy lépjenek be a pártba. Ha valóban vásároltak szavazatokat egyes szombathelyi szocialisták, az - a tömörülés szerint - veszélyezteti a demokráciát. A párt szombathelyi szervezetének etikai bizottsága 3 tag kizárását kezdeményezte a pártból az ügy kapcsán.

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságától, valamint a kisebbségi ombudsmantól kéri a Roma Polgári Tömörülés az MSZP szombathelyi tagtoborzásának vizsgálatát - jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Makai István, a szervezet elnöke. A roma szervezet azt követően kérte a tagfelvétel kivizsgálását, hogy sajtóértesülések szerint a szombathelyi MSZP egyes tagjai romákat 500 és 1000 forint közötti fizetség fejében léptettek be a pártba.

A szocialista párt "az ilyenfajta tagtoborzással a magyarországi cigányságot sértette meg" - vélekedett az elnök. Makai kijelentette: "Az MSZP helyi tagjai között dúló hatalmi harcok kiterjesztése a cigány emberekre olyan jellegű politikai és morális veszélyeket hordoz magában, amelyek aláássák a demokrácia egyik legfontosabb alapelvét, a szabad választáshoz és a szabad véleménynyilvánításhoz való jogunkat". Ha beigazolódnak a szombathelyi hírek, akkor az azt jelenti, hogy "kiszolgáltatott és szegénysorban élő embereket hatalmi harcok érdekében felhasználnak" - tette hozzá.

Makai úgy vélte, hogy az elmúlt másfél évben a cigány integrációs programról csak a kormányzat kommunikációjában esett szó, "valójában nem történt semmi". "Tudjuk, hogy olcsóbb a támogatás ilyen megszerzése, mint egy valós cigányprogram megkezdése és finanszírozása" - mondta az elnök. Makai szerint az MSZP-nek is meg kell szólalnia ebben az ügyben és el kell határolódnia a történtektől.

Horváth György, a párt szombathelyi szervezetének elnöke az [origo]-nak elmondta: az ügy kapcsán vizsgálat indult. Ennek lezárulása után 3 tag kizárását kezdeményezte a pártból az etikai bizottság. A döntés azonban nem jogerős, mivel a kizárásra ítélt párttagok fellebbeztek a döntés ellen.

Horváth ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a vizsgálat pontosan milyen visszásságokat tárt fel. Horváth mindössze annyit mondott, hogy ebbe a kérdésbe "nem akarok belemenni, majd eldönti az élet, hogy kinek van igaza".

[origo]/MTI