A sakkozó Kádár Jánost is ábrázoló Munkásállam című kép nemcsak a helyén marad, de a jövőben látható is lesz - legalábbis ezt kezdeményezi az Országgyűlés kulturális bizottsága a parlament elnökének címzett levélben. Bernáth Aurél hatalmas faliképéről, amely a képviselői irodaház aulájában található, azt követően alakult ki vita, hogy Halász János, a bizottság fideszes alelnöke javasolta: távolítsák el a szocializmus idején készült alkotást. Elviszik viszont a Bernáth képéhez hasonlóan 13 éve függönnyel eltakart két domborművet, amelyek Lenin visszatérését jövendölik és a munkásparaszt kormány dicsőségét hirdetik.

A Képviselői Irodaház aulájában marad Bernáth Aurél 1960-as évek végén készült Munkásállam című hatalmas faliképe. Az Országgyűlés kulturális bizottsága javasolja a házelnöknek, hogy vegyék le a képet 13 éve takaró leplet, és az alkotás ismét váljon láthatóvá.

A bizottság tagjai szakértők kíséretében kedden tekintették meg a képet. Az alkotáson a szocialista társadalmat bemutató paraszt és munkásfigurák mellett feltűnik a sakkozó Kádár János, volt MSZMP-főtitkár, de a képen ott van Aczél György és Nagy Imre volt miniszterelnök is. Igaz, őt nehéz felismerni, mert nem visel szemüveget. Emellett többek között saját magát, Déry Tibort, Illyés Gyulát és Ferenczy Béni szobrászt is ráfestette az alkotó a képre.

A bizottság által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy a képet a helyén kell hagyni és láthatóvá kell tenni. Emlékeztettek arra is, hogy 1991-ben, amikor a parlamenti képviselők megkérdezték véleményüket, hogy mi legyen a képpel, azt javasolták, hagyják a helyén és ne takarják el semmivel. Akkor mégis lepel került a Munkásállam-ra. A szakértők most megismételték korábbi érvelésüket, miszerint a kép a Képviselői Irodaházba készült, ezért ott is kell bemutatni.

Fotó: Fábián Évi
Kádár János sakkozik

A bizottság szakértői egyet értettek abban is, hogy a kép elmozdítása komoly technikai nehézségekel járna. Mivel az alkotást a vakolatba építette bele Bernáth, eltávolítása igen költséges lenne, ez a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója szerint akár a négyzetméterenkénti 1 millió forintot is elérhetné, vagyis legalább 96 millió forintba kerülne. Ráadásul egy múzeumban sincs olyan nagy falfelület, ahol el lehetne helyezni az alkotást.

A bizottság ugyanakkor döntött arról is, javasolja a házelnöknek, hogy Farkas Aladár két domborművét, amelyek a falikép mellett szintén a Képviselői Irodaház aulájának falán találhatók, szállítsák át a Nemzeti Galériába. A Lenin visszatérését jövendölő és a munkásparaszt állam dicsőségét hirdető szobrok ugyanis - a szakértők és a bizottság véleménye szerint - nem bírnak olyan művészi értékkel, mint a Munkásállam. Arról viszont hosszas vita alakult ki, hogy addig is, amíg a helyén marad a két dombormű, takarják-e el ismét. Végül a képviselők úgy döntöttek: erről nem szavaznak, ami voltaképp azt jelenti, hogy a korábbi döntés maradjon érvényben, vagyis maradjon a függöny.

Bernáth szocialista-realista képéről azt követően alakult ki vita, hogy Halász János, a bizottság fideszes alelnöke azt javasolta, távolítsák el a képet és helyére Magyarország EU-s csatlakozásának emléket állító mű kerüljön. Pető Iván, a bizottság SZDSZ-es elnöke az [origo]-nak korábban elmondta: a kép védett, elmozdítása pedig technikai nehézségeket is felvet. Pető úgy vélte, hogy a Munkásállam hozzá tartozik az épülethez és a magyar történelemhez.