Felszámolás indul a Baumag ellen

A bíróság elrendelte a Baumag Szövetkezet felszámolását - jelentette be Patyi István. A szövetkezet károsult kisbefektetőinek képviselője úgy tudja, hogy a Mátraholding Rt. lesz a szövetkezet felszámolója. A felszámolás elrendelését egyelőre sem a Fővárosi Bíróság, sem a felszámoló cég nem erősítette meg. A Baumag vezetése 18 ezer tag mintegy 40 milliárd forintos befektetését zárolta októberben.

Patyi István elmondta, hogy a befektetők folytatják demonstrációikat a Parlament előtt. E héten csütörtökön a Pénzügyminisztériumnál és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének Krisztina körúti épülete előtt is demonstrálnak, és tüntetést terveznek az APEH székháza előtt is, mivel adófizetési időszak van, és a károsult befektetők nem jutnak pénzükhöz.

A Baumag Vagyonkezelő Szövetkezet korábbi működése során szövetkezeti vagyonrészeket bocsátott ki, amelyeket készpénzért értékesített a szövetkezet tagjainak. Az üzletrészek visszavásárlására adásvételi szerződést kötöttek a tagokkal, amelynek értelmében a tag tulajdonába került értékpapírt a Baumag Szövetkezet későbbi időpontban és magasabb áron megvásárolja. A két szerződésben meghatározott vételárak különbözete volt a szövetkezeti tag által realizált hozam.

Tavaly az ingatlanszövetkezetek körüli botrányok hatására a Baumag tagjai is tömegesen szüntették meg befektetéseiket. Ennek következtében a Baumag üzletrészek megvásárlására tartalékolt likvid eszközei 2003. október elejére kimerültek, és a szövetkezet azóta nem tudja a tagok tulajdonában levő értékpapírokat visszavásárolni.

Fizetési programot dolgozott ki a Baumag

A probléma megoldására a szövetkezet programot dolgozott ki, amely szerint a Baumag Vagyonkezelő Szövetkezetnek és leányvállalatainak tulajdonában lévő vagyontárgyakat és üzletrészeket értékesítenék, részben vagy egészben a szövetkezeti üzletrészek ellenében. "A program keretében az értékesítésre meghirdetett meglévő, illetve a program időtartama alatt elkészülő vagyontárgyak, termékek, jogok áfás összértéke közel 104 milliárd forint. Ebből az üzletrészek beszámítására szánt összeg értéke több mint 83 milliárd forint. Ezek az értékek biztosítják a teljes körű felvásárlás forrásait" - olvasható a Baumag honlapján.

A Baumag károsult befektetői többek között azonnali vagyonzárlatot, közgyűlés összehívását és a felelősök felelősségre vonását követelik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a tagok által tett feljelentések alapján március elején csalás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el Baumag szövetkezet tevékenységével kapcsolatban. A Legfőbb Ügyészség a fővárosban folyó valamennyi nyomozást egyesítette és fokozott felügyelet alá vonta az ügy jogi minősítésének bonyolultságára, a károsultak nagy számára és a közvélemény kiemelt figyelmére tekintettel.