Kirívóan sokat költ mobilra a Pénzügyminisztérium

Más tárcákhoz képest szokatlanul sokat költ a hivatali mobiltelefonok használatára a nemrég kormányzati spórolást hirdető Pénzügyminisztérium (PM) - derül ki az egyes minisztériumok által közzétett adatok összehasonlításából. Míg például a kulturális tárca januárban 3,2 milliót fizetett mobilhívások után, addig a PM két hónap alatt több mint 8,7 milliót. A pénzügyi tárca ugyanakkor állítja, az összeg tartalmazza a vezetékes telefonokról kezdeményezett mobilhívásokat is.

Több más minisztériumhoz hasonlóan a Pézügyminisztérium (PM) is nyilvánosságra hozta a honlapján, hogy mennyit költ a hivatali mobiltelefonokra. Amikor nemrég, március 10-én az [origo] cikket jelentetett meg ebben a témában, akkor a PM weboldalán mindössze annyi szerepelt, hogy a 78 készülék után 4 560 402 forintot fizettek. A táblázatból nem derült ki, hogy ez az összeg mely időszakra vonatkozott, kérdésünkre azonban akkor a tárca sajtóosztályán azt közölték, hogy január 1-től február 25-ig költöttek ennyit. A legutóbb, március 12-én közzétett összesítés szerint azonban január 1-től február 29-ig a korábban megjelölt összegnek csaknem a dupláját, összesen 8 715 237 forintot fizetett a PM a hivatali mobilok után.

Más kormányzati szervekkel összehasonlítva a pénzügyi tárca jóval többet költ az egyes készülékek után. Míg például a PM 78 mobilra költött két hónap alatt közel kilencmilliót, addig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) a 99 - korlátlan használatú - mobiljára egy hónap alatt bruttó 3,2 milliót. Arányait tekintve kevesebbet fordítottak a mobilozásra a Miniszterelnöki Hivatalban is, ahol a 333 hivatali készülék után januárban nettó 3,2 milliót fizettek.

Ha a PM-ben folytatódik az eddigi trend, és márciusban is 4 millió forint körüli összeget költenek mobilozásra, akkor azzal beelőzik még a pénzügyi tárcánál sokkal több - szám szerint 551 - mobiltelefonnal rendelkező Belügyminisztériumot is, amely 2003 utolsó negyedévében bruttó 11,9 millió forintot fordított a mobilhasználatra.

A PM-ben megkeresésünkre közölték, hogy a telefonhasználat ugyan nincs összegkorláthoz kötve, de a telefont használók köre korlátozott. A minisztérium számára engedélyezett 655 fő közül 78-an rendelkeznek hivatali mobillal. Köztük a miniszter, az államtitkárok, a helyettes-államtitkárok, főosztályvezetők, valamint azok a dolgozók, akik "a napi munkavégzésük során alapvetően nem saját irodájukban tartózkodnak, de a gyors elérhetőségük biztosított kell legyen a munkájuk hatékonysága érdekében". Utóbbi körbe tartoznak például az informatikusok, gépkocsivezetők és egyes titkársági munkatársak.

A számlákat a minisztérium ellenőrzi, és ha kirívóan magas összeggel találkoznak, illetve bizonyíthatóan nem hivatali célra használták a mobilt, akkor intézkednek a költségek megtérítéséről - közölte a PM sajtóosztálya.

A minisztériumi honlapon közzétett összesítéssel kapcsolatban közölték, hogy mindig azt követően teszik közzé az összeget, hogy a beérkezett számlákat kiegyenlítették. A PM állítása szerint a közölt bruttó 8 715 237 forint nemcsak a hivatali mobilokról kezdeményezett hívásokat tartalmazza, hanem azt is, amikor a vezetékes vonalról hívtak mobilszámokat. A sajtóosztály közölte, hogy a mostani összegből a decemberi mobilszámla 1 834 771 forint volt, a februári pedig 1 679 914 forint. A fennmaradó összeget a PM telefonközpontjába épített úgynevezett jelfogók díja jelenti, amin keresztül a minisztérium olcsóbban hívhat mobilokat a vezetékes telefonokról. Kérdésünkre a PM közölte azt is, hogy a költségek "további csökkentése érdekében" a mobiltelefonok használatának korlátozását tervezi.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKK