A Magyar Nemzet keddi cikke szerint a titkosszolgálatok által is használt középkategóriás lehallgatóberendezést találtak a kisbéri fideszes polgármester irodájában. Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár tagadta, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknak bármiféle közük lett volna a lehallgatóberendezéshez.

"A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, amely a törvény értelmében a Nemzetbiztonsági Hivatal, a rendőrség, az ügyészség és más meghatározott állami szervek igénye esetén külső engedély alapján elhelyezhet ilyen berendezéseket, semmiféle eszközt nem helyezett el a kisbéri polgármesternél, miután ilyen kérés sem érkezett hozzá" - mondta Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár.

 

A Magyar Nemzet keddi számában azt közölte, hogy "a titkosszolgálatok által is használt középkategóriás lehallgatóberendezést találtak a kisbéri fideszes polgármester irodájában". Tóth András elmondta, hogy soron kívül megvizsgáltatta az ügyet a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőivel. E szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal semmiféle adatgyűjtést nem végzett a kisbéri polgármesteri hivatallal kapcsolatban.

 

A lap Lázár Mózestől, a térség listáról parlamentbe került fideszes országgyűlési képviselőjétől származó értesülésre hivatkozva azt írta, hogy a lehallgatókészüléket még decemberben találták az irodában a videomagnóban, ám mivel hivatalos szerv képviseletében senki sem volt jelen, nem tettek feljelentést, és a sajtóhoz sem fordultak.

 

Lázár Mózes a lap beszámolója szerint elmondta, hogy mások mellett a polgármester és a képviselő-testület tagjainak jelenlétében megtartott megbeszélésen - ahová ő is meghívást kapott - senki sem vonta kétségbe: lehallgatták a település vezetőjét. Mint mondta, érdemes elgondolkodni azon, ki hallgatta le a polgármestert és azon, mi lehet egy nagyvárosban, ha egy alig több mint 5 ezer fős településen ez történik.

 

Tóth András csodálkozásának adott hangot az újságcikknek a titkosszolgálatokra vonatkozó utalása miatt. Hozzátette: a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, ha szükségesnek érzi, visszamenőlegesen is megvizsgálhatja, hogy létezik-e dokumentáció az adott helyszínen történt állítólagos lehallgatásra. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat - mint mondta - pontosan dokumentál minden egyes külső engedélyhez kötött műveletet.

 

Az államtitkár szerint a lapban közölt magyarázat ellenére is nehezen érthető, december óta miért mulasztották el a hatóságokkal közölni, hogy ilyen eszközt találtak a polgármester irodájában. Hozzátette: a lapban röviden jellemzett készüléket a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyáltalán nem használja.

 

A kisbéri fideszes polgármester, Udvardi Erzsébet a lapnak annyit mondott: a szerkezet megtalálása miatt összehívott tanácskozásról magnófelvétel készült, amit a jegyző által hitelesített dokumentumban is rögzítettek, a megjelentek pedig jelenléti ívet írtak alá. Elmondta azt is, a jegyzőkönyvet a hangfelvétellel és a berendezéssel együtt páncélszekrényben őrzik. Azt, hogy hónapokig nem beszélt erről, azzal indokolta: az önkormányzatnál folyamatosan tárgyalnak befektetőkkel, vállalkozókkal, és a város érdeke azt kívánta meg, hogy ne bizonytalanítsák el őket.

 

Fallman József helyi szocialista önkormányzati képviselő, aki jelen volt a zártkörű megbeszélésen, a Magyar Nemzetnek ugyanakkor azt mondta: szó volt egy jegyzőkönyv készítéséről, ám ő azt nem látta, és nem is írta alá. A polgármester pedig arra kérte a jelenlévőket, senkinek ne beszéljenek az esetről.