Hétvégén folyamatosan felszakadozik a felhőzet, jövő hét elején pedig visszatér a jóidő. A déli országrészekben már pénteken is lehet napsütésre számítani. Keddtől akár a 15 Celsius-fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. A folyamatosan melegedő nappalok mellett ugyanakkor hétfőn és kedden hajnalban még fagypont alá eshet a hőmérséklet.

"Van egy jó hírem, jövő héten klassz időnk lesz" - mondta az [origo]-nak Kánai Gábor meteorológus. Kánai szerint a mostani csapadékos időjárást okozó ciklon egyre inkább északra tolódik, így hétvégén folyamatosan kitisztul majd az idő az egész országban. Először - a meteorológus szerint péntektől - a déli megyékben lehet napsütésre számítani, de a felhőzet és "csapadékhajlandóság" az egész országban csökkenni fog.

Kánai elmondta, bár az időjárás egyre tisztább és szárazabb lesz hét végén, hétfőn még "visszaköszön" a hideg. A meteorológus szerint hétfőn és kedd hajnalban fagypont alatti hőmérsékletre lehet számítani, napközben azonban már szép idő lesz. Hétfőn a 10, kedden pedig akár a 15 Celsius-fokot is meghaladhatja a hőmérséklet.

A mostani esős időt okozó mediterrán eredetű ciklon Magyarország környékén is csapadékos időjárást eredményezett. Az osztrák-magyar határtól 80 kilométerre heves havazások vannak. A hóesés miatt az Alpokban több helyen lavinaveszély van.