Az osztrák igazságügyi minisztérium szabad utat adott a brókerügyben sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila magyarországi kiadatásának - adta hírül csütörtökön az APA osztrák hírügynökség. Bánáti János, Kulcsár magyarországi védője elmondta: 15 napon belül hazaszállíthatják a brókerügy egyik fő gyanúsítottját.

Az osztrák legfelsőbb bíróság egy hete hozta meg döntését, amelyet az igazságügyi miniszternek is jóvá kellett hagynia. Az igazságügyi tárca végül csütörtökön döntött arról, hogy kiadják a sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attilát. Bánáti János, Kulcsár védője az [origo]-nak azt mondta: hivatalosan az osztrák ügyvéd-kollégáját értesíti az osztrák igazságügyi tárca, őt kollégájának irodája még nem értesítette. Az MTI híradása szerint Simonfay Géza, a bécsi védő is mindeddig úgy nyilatkozott, hogy nem kapta még kézhez a fellebbezésről született döntést. Bánáti ugyanakkor hozzátette: napok óta következtetni lehetett arra, hogy kiadják Kulcsárt, ez már nyílt titok volt. A döntés azt jelenti, hogy Kulcsárt 15 napon belül kiadják az osztrákok, már csak szervezési kérdés, hogy mikor - tette hozzá Bánáti.

 

Wolfgang Pöschl, a bécsi legfelsőbb tartományi bíróság alelnöke az APA osztrák hírügynökségnek azt mondta: "az igazságügyi minisztérium döntésével a kiadatásról hozott döntés végleges, és mivel Kulcsár Attila ellen Ausztriában nincs függőben eljárás, a kiadatásra elméletileg bármely nap sor kerülhet" - idézte az MTI. A bécsi tartományi bíróságon szervezési okokra hivatkozva nem határozták meg pontosabban a kiadatás idejét.

Korábbi lapértesülések szerint a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság az Interpollal együttműködve gépkocsival hozza Magyarországra, az Aradi utcába Kulcsár Attilát. A hazaszállítás időpontját igyekeznek titokban tartani.

Bánáti az MTI-nek azt is elmondta: a brókert kiadatásakor a magyar hatóságok őrizetbe veszik, ezt követően 24 órán belül meg kell történnie az első gyanúsítotti kihallgatásnak. Erről pedig értesíteni kell a gyanúsított védőjét is, hogy jelen lehessen.

Kulcsár a brókerbotrány kirobbanásakor távozott Magyarországról. Azt követően adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, hogy nem jelent meg a tervezett rendőrségi kihallgatáson a magyar hatóságok előtt, csak ügyvédjét küldte el maga helyett. Tavaly július 17-én vették őrizetbe a bécsi Opera előtt azzal a gyanúval, hogy mintegy 88 millió euró értékű összeget sikkasztott el a K&H ügyfeleitől, és pénzmosással, engedély nélküli banki tevékenységgel, valamint hamis dokumentumok felhasználásával gyanúsították. A magyar hatóságok ezek alapján kérték Kulcsár kiadását. Elfogása óta Kulcsár osztrák kiadatási őrizetben van, miután nem tudta kifizetni a szabadlábra helyezéséhez megszabott 88 millió euró (20,5 milliárd forint) óvadékot.

 

A bécsi legfelsőbb tartományi bíróság tavaly november 11-én döntött úgy, hogy a magyar kiadatási kérelem két pontja - a sikkasztás és a hamis dokumentumok felhasználása - alapján Kulcsár Attila kiadható Magyarországnak. A kiadatási őrizetben levő volt bróker védője december elején Kulcsár őrizetének a megszüntetése, azaz szabadlábra helyezése érdekében, valamint a kiadatási döntéssel szemben két fellebbezést nyújtott be az osztrák legfelsőbb bírósághoz.

 

Kulcsár - ha bebizonyosodik a rendőrség gyanúja, hogy különösen jelentős értéket sikkasztott el - akár 10 év börtönt is kaphat.