Árvízvédelmi készültség több folyón

A Felső-Tiszán másodfokú, a Murán és a Fekete-Körösön elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a hatóságok. A Tiszán várhatóan szombattól él az első fokú készültség.

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Túr Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság pénteken - közölte a szervezet vezetője. A folyón intenzív áradás alakult ki, miután határon túli vízgyűjtő területén újabb 40-50 milliméter eső hullott csütörtökön és péntek délelőtt - mondta Bodnár Gáspár. Hozzátette: a csapadékos időjárás hatására péntek reggelre több mint két méterrel nőtt a Tisza és a Szamos vízszintje is.

 

Mindkét folyón várható, hogy az áradás mértéke legkésőbb szombat délelőttig eléri azt a magasságot, amelynél elsőfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni - mondta az igazgató. A Tiszán, Vásárosnamény alatt várhatóan másodfokú készenlét elrendelésére lesz szükség a hét végén - tette hozzá Bodnár Gáspár.

 

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Murán pénteken - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság zalaegerszegi szakaszmérnöke. A folyó vízgyűjtőjén az elmúlt napokban 60-80 milliméter csapadék hullott. Ennek hatására jelentős áradás indult a folyón - mondta Vaski Endre.

 

Letenyénél és Murakeresztúrnál 354 centiméterrel tetőzött a Mura, ez az átlagos vízszintet 250 centiméterrel haladja meg - tette hozzá. A déli határfolyó vize az ártereket öntötte el, a murakeresztúri vasúti hídnak pedig csak támfalát érte el. A gátak nincsenek veszélyben - közölte Vaski Endre.

 

Árhullám vonul le a Körösökön, miután az elmúlt két napban vízgyűjtő területükön jelentős mennyiségű csapadék hullott - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) igazgatója. Bak Sándor elmondta: a Fekete-Körösön péntek 11 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A tetőzés szombaton a délelőtti órákban várható, harmadfokú készültségnél. Akkor a folyó vízállása várhatóan 700 centiméter körül állapodik majd meg.

 

A Fehér-Körös áradása Gyulánál várhatóan másodfok körüli tetőzést fog hozni, az első fokú készültség elrendelése szombatra várható.

 

A Kettős-Körös Békésnél a számítások szerint vasárnap az esti órákban, másodfokú vízállás mellett tetőzik majd. A Sebes- és a Hármas-Körösökön és a Berettyón még nem kellett készültséget elrendelni. Miután ezek a folyók ugyancsak áradnak, erre valószínűleg azokon is sor kerül majd.

 

A KÖVIZIG területén az elmúlt két napban több mint 50 milliméter csapadék hullott. Ezért eddig Mezőberénynél kellett első fokú belvízvédelmi készültséget elrendelni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK