Polgári pert indít az MTV azon cég ellen, amellyel a korábbi elnök, Ragáts Imre jogtalanul kötött szerződést egy természetfilm-sorozatra. A közszolgálati tévé 14 millió forintot követel a cégtől.

A Magyar Televízió (MTV) Rt. polgári pert indít az ellen a cég ellen, amellyel jogtalanul kötött később titkosított filmvásárlási szerződést tavaly Ragáts Imre, az intézmény akkori elnöke - tudta meg az MTI Pinke Györgytől, az MTV gazdasági folyamatokat felügyelő alelnökétől.

"Most fogalmazzuk a keresetlevelet" - mondta Pinke György, közölve: az általuk korábban szabott határidőig a cég nem írta alá azt a dokumentumot, amelyben a felek semmisnek ismerik el a Ragáts Imre távozásának napján nyilvánosságra került, egy búvárfilm-sorozat megvásárlásáról szóló szerződést. Ezért most a bíróságtól kérik a semmisség kimondását.

Már decemberben felszólította az MTV Rt.-t az intézmény közszolgálati kuratóriuma, hogy nyilvánítsa semmisnek a szerződést és állítsák helyre az eredeti állapotot. Ez Pinke György korábbi közlése szerint azt jelenti: "mi visszaadjuk a kazettát, ők fizessék vissza a közel 14 milliós átutalást". Pinke megjegyezte, "kuratóriumi felszólítás nélkül is kötelessége a tévének megtéríttetnie a kárát".

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége februárban döntött úgy, hogy felszólítja az MTV vezetését, tegyen ismeretlen tettes ellen feljelentést az ügyben. A HVG tavaly december 18-i számában jelent meg, hogy "azóta elvált felesége üzlettársának cégétől - állítólag a piaci ár háromszorosáért - vásárolt természetfilm-sorozatot Ragáts Imre, a köztévé elnöke" az MTV részére.

Ragáts Imre egy nappal a HVG megjelenése előtt, órákkal azt követően, hogy a hír nyilvánosságra került - egészségi okokra hivatkozva - január 1-jei hatállyal lemondott posztjáról. A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége másnap, azaz december 18-án egyhangú szavazással elfogadta a lemondást.