Szabadabb lesz Magyarország, ha ismét Orbán Viktor lesz a miniszterelnöke. Ezt AWilfried Martens az Európai Néppárt elnöke jelentette ki a Fidesz Polgári Szövetség első nagygyűlésén a Budapest Sportarénában. A gyűlésen felszólalat a pártelnök is, aki szerint egymillió aláírást gyűjtenek majd össze, hogy rávegyék a kormányt a költségvetés módosítására. A többi szónok a szövetségbe tömörülés mellett érvelt, a kormányt kritzálta, és optimista nyilatkozatokat tett a szövetség sikereiről az idei uniós, és a 2006-os országgyűlési választásokon.

Több mint 12 500 ember vesz részt a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség első szövetségi gyűlésén, a a Budapest Sportarénában. A gyűlést Kövér László választmányi elnök nyitotta meg, aki beszédében felidézte a párt alapításának 16 évvel ezelőtti pillanatait. Kövér úgy fogalmazott, hogy a Fidesz most válik igazán komoly, felelősséget vállalni képes szövetséggé. Hozzátette ugyanakkor, hogy lélekben a Fidesz alapítói még mindig fiatal demokraták.

Kövér László felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a napokban lemondott Varsóban a szocialista miniszterelnök és kormánya. "De a varsói gyors minden kétséget kizáróan elindult visszafelé" - tette hozzá. A politikus "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok, hajrá szövetség!" felkiáltással zárta köszöntőjét.

Egymillió aláírás

A költségvetés megváltoztatása érdekében nemzeti aláírásgyűjtő akcióra szólította fel híveit Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke. Szerinte a biztonságos európai uniós csatlakozás elengedhetetlen feltétele a költségvetés módosítása. "A petíciót egymillió aláírással fogjuk megerősíteni" - közölte.

Orbán Viktor szerint lezárult a Fidesz szövetséggé alakulásának folyamata, és megszületett az első magyarországi európai néppárt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, "az európai néppárt". A pártelnök "jelentette a szövetségi gyűlésnek": az egy évvel ezelőtt elfogadott alapító levélben foglaltaknak megfelelően újjászervezték a Fideszt és "az egész magyar közéletet".

Orbán Viktor kitért a nyolc tagozat megalapítására, a Polgári Magyarországért Alapítvány, az egészségügyi egyeztető fórum, az egyházi egyeztetető tanács, valamint a Szabad Európa Központ létrehozására, egyben köszönetet mondva azok alapítóinak, vezetőinek. Közölte, a Szabad Európa Központ készítette el a Fidesz Európa-programját, amelyet május 9-én Schmitt Pál alelnök, európai parlamenti listavezető mutat majd be a nyilvánosságnak.

Fotó: Fábián Évi

A pártelnök szerint a Fidesz megerősítette és elmélyítette szövetségesi kapcsolatait, így most "erősebb és egységesebb, mint valaha". Mint közölte, ezt most nem közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva mondja, mert azokkal "csínján" kell bánni. "A közvélemény-kutatás olyan, mint a kölnivíz, szagolni szabad, meginni nem érdemes" - jegyezte meg.

A politikus, miközben köszöntet mondott a polgári körök "odaadó és lelket megerősítő munkájának", valamint a körök szervezésével megbízott Hende Csaba MDF-es parlamenti képviselőnek, elmondta, a szövetséggé alakulás folyamatában 140 új Fidesz-csoportot hoztak létre, így most 780 működik az országban. Közölte, hogy a 176 egyéni választókerületi elnökből 167-en álltak munkába, közülük 99-en korábban képviselők voltak, 77-en újak. A fővárosban 32 választókerületi elnökből 14 régi, 18 pedig új lesz.