Az MSZP hétfőn kezdeményezi a nyugellátásról szóló törvény módosítását, hogy a 13. havi nyugdíjat két részletben fizessék ki, az első részletét május 31-ig - mondta Göndör István, a párt frakcióvezető-helyettese szombaton sajtótájékoztatón.

A módosítás szerint a 13. havi nyugdíjat, ami ebben az évben már kétheti nyugdíj, két részletben fizetnék ki, az első részletét május 31-ig, a második részletét december 15-ig. Lendvai Ildikó frakcióvezető szerint, ha a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja, májusban az öregségi nyugdíjasok 15.240 forintot, a korbetöltött rokkantsági nyugdíjasok pedig 14.164 forintot és a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok 11.792 forintot kapnak átlagosan.

Az egyheti nyugdíj az éves nyugdíj mértékét 2,2 százalékkal emeli. Így a januári 6,3 százalékos emeléssel együtt összesen 8,5 százalékkal nőnek a juttatások májusig. Az intézkedés nem érinti az özvegyi nyugdíjak második részének novemberi emelését és a méltányossági nyugdíjemelések fokozatos teljesítését. Az emelés fedezete 36 milliárd forint, amit a pénzforgalmi adatokat módosításával lehet előteremteni.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő elmondta: a kormány és a miniszterelnök ismeri a javaslatot, az szakmailag megalapozott. Hozzátette: a javaslatról konzultáltak a pénzügyminiszterrel, és nincs akadálya annak, hogy a javaslatról az Országgyűlés szavazzon.

"Ezek szerint nincs szükség semmiféle aláírásgyűjtésre a költségvetés módosítása ügyében. Az ellenzéknek is módja és lehetősége van a módosítást támogatni annak érdekében, hogy a nyugdíjasok már májusban megkapják az első heti nyugdíjat" - mondta a szóvivő, utalva a Fidesz költségvetési módosítást kezdeményező aláírásgyűjtésére.