Rongálásra készülő demonstrálókat vett őrizetbe a rendőrség, mint később kiderült a Lelkiismeret '88 csoport több aktivistáját, akik szombaton Budapesten a Szabadság téri szovjet emlékműhöz akarták magukat láncolni, azt kalapáccsal és festékkel megrongálni.

A rendőrség előzetes információkkal rendelkezett arról, hogy meg akarják rongálni a Szabadság téri szovjet emlékművet. "Volt jelzés, hogy március elején vagy március 15-én rongálják meg a szobrot, ezért a folyamatos őrzés mellett fokozott ellenőrzést szerveztünk" - mondta el, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese. Az intézkedés során hét embert vettek őrizetbe rendzavarás miatt, a szobor nem sérült meg - tájékoztatott a rendőrség Budapesten sajtótájékoztatón.

A rendőrség nemcsak az előzetes információk, hanem a Pajzs Szövetség korábbi Kossuth téri rendezvénye miatt is fokozott figyelmet fordít a Szabadság tér, Nádor utca, Vértanúk tere és a Kossuth tér környékére.

Lapid Lajos ezredes elmondta: a hét személy a Szabadság téren egy külföldi turistacsoportból vált ki. Körülbelül 10 óra 45 perckor átmásztak az emlékmű körüli kordonon és felmásztak a szobor talapzatára. A rendőrök, köztük a Készenléti Rendőrség bevetési csoportja ekkor lépett közbe. "Az volt a szándékuk, hogy úgy tiltakozzanak az emlékmű ottléte ellen, hogy a náluk található eszközökkel részben az emlékművet megrongálják", részben pedig az emlékműhöz láncolják magukat - közölte az ezredes.

A rendőrség a sajtótájékoztatón bemutatta a lefoglalt eszközöket, így öt acél láncot, gázálarcokat, festékszóró spray-ket, kalapácsot és vésőt, valamint két műanyag csövet is.

A hét embert rendzavarás szabálysértése miatt vette őrizetbe az V. kerületi rendőrkapitányság. Ez a szabálysértés bírói hatáskörbe tartozik, ezért a bíróság tűzi majd ki a tárgyalás időpontját - fűzte hozzá. Elmondta "ezekkel a személyekkel, ezek közül néhánnyal már találkoztunk korábban is a Gesztenyés kertben, az Erzsébet hídon, a Kvassay-zsilipnél".

Kérdésre válaszolva az ezredes közölte: nem tud arról, hogy bármelyik elkövető sérülést szenvedett volna, ugyanakkor elmondta, hogy őrizetbe vételük előtt kötelezően orvosi vizsgálaton vesznek részt. Hozzátette: az intézkedés során a rendőrök testi kényszert és bilincset alkalmaztak.

"Ennek a rendőri intézkedésnek semmiféle politikai töltete nincs" - mondta Lapid Lajos, hozzátéve, hogy a rendőrség bármely fővárosi emlékmű, szobor rongálásakor hasonlóan intézkedett volna.

A szovjet emlékművet legutóbb szilveszterkor öntötték le vörös festékkel, az megelőzően pedig olajjal. Visszahelyezése ellen tavaly novemberben a Magyar Revíziós Szövetség szervezett tüntetést.

[origo] - MTI