Az olajügyek miatt 1 év tíz hónapra ítélt vállalkozó és ügyvédje orvos szakértői véleményre hivatkozva kérte az ügy újratárgyalását, melyet a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jóváhagyott. Flaisz az újabb orvosi iratok szerint a terhére rótt bűncselekmény idején egészségügyi állapota miatt nem volt beszámítható állapotban. A bíróság megszakította Flaisz büntetését és új tárgyalást rendelt el.

Szabadlábra helyezték Flaisz Ferenc vállalkozót, büntetőügyét pedig újratárgyalják - döntött néhány napja a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság. A március 23-i keltezésű végzés szerint a bíróság perújítást rendelt el, s egyidejűleg félbeszakította a keceli-érsekhalmi nagyvállalkozó szabadságvesztés büntetésének végrehajtását. A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság megállapította, hogy "sem az első, sem a másodfokú eljárásban nem merült fel tényként az, hogy Flaisz Ferenc a büntetőjogi beszámítási képességét érintő egészségi állapotban volt."

A bíróság nemcsak a per újratárgyalásáról döntött, hanem ezzel egyidejűleg félbeszakította Flaisz Ferenc szabadságvesztés büntetésének végrehajtását. A keceli-érsekhalmi vállalkozót csütörtökön este engedték ki az állampusztai börtönből, ahol közel három hónapot töltött le büntetéséből. Flaisz Ferenc ellen évekkel korábban bűnsegédként elkövetett csempészet bűntette miatt indult el a bírósági eljárás, a Bács-Kiskun megyei vállalkozó a bűnügy harmadrendű vádlottja volt.

Flaisz Ferencet első fokon 2002 októberében a Veszprém Városi Bíróság, majd egy évvel később másodfokon, s immár jogerősen a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság ítélte el 1 év 10 hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztésre, egyben 2 évig eltiltva őt a közügyek gyakorlásától. A jogerős ítélet indoklása szerint Flaisz és társai 1994 decemberében nagy mennyiségű háztartási tüzelő olajat alakítottak át engedély nélküli színezéssel gázolajjá, s ezzel több millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A vállalkozó, aki családi illetve egészségügyi okokra hivatkozva több ízben kérelmezte a börtönbüntetés letöltésének elhalasztását, először eredményesen. A 2003. december 2-ára kiszabott végső határidőt nem tartotta be, hanem bujkált. Ellene a bíróság elfogatóparancsot adott ki, ami alapján őt érsekhalmi kastélya egyik rejtekhelyén a múlt év december 22-én a rendőrök elfogták, s átadták a Bács-Kiskun megyei büntetés-végrehajtási intézetnek.

A vállalkozó és védője ez év elején perújítási kérelmet nyújtott be a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészséghez. Beadványukban orvos szakértői igazolásokat mellékelve arra hivatkoztak, hogy Flaisz Ferenc egészségi állapota a bűncselekmény elkövetésének idején olyan kóros mértékű volt, amely a büntetőjogi beszámítási képességét közepes fokban korlátozta. A korábban másodfokon eljáró és jogerős ítéletet hozó Komárom-Esztergom Megyei Bíróság egy más összetételű büntetőtanácsa a megyei főügyészség indítványának helyt adott, s perújítást rendelt el. Erre akkor van lehetőség, ha az ítélet meghozatala után olyan új bizonyíték, új körülmény merül fel, amely megváltoztathatja az ügy megítélését.