Az Alkotmánybíróság az élethez való jog és a jogbiztonság sérelme miatt alkotmányellenesnek ítélte, és ezért megsemmisítette a rendőrségről szóló törvénynek a rendőri lőfegyverhasználatra vonatkozó egyes rendelkezéseit. Így nem tüzelhetnek a rendőrök a fogságból megszököttekre, tűzfegyver használata nélkül kell elfogniuk az állam- és emberiség ellenes bűntettel gyanúsíthatókat.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a rendőrségről szóló törvény azon rendelkezését, amelyek a rendőrnek lőfegyverhasználatot biztosítanak az állam- és az emberiség elleni bűncselekményt elkövető személyek elfogására, szökésének megakadályozására. Ide a hazaárulás, lázadás, kémkedés, illetve a béke elleni és a háborús bűncselekmények tartoznak. Nem használhatják ezentúl a rendőrök fegyverüket az elfogott, illetve a fogvatartott személy menekülésének, kiszabadításának megakadályozására (eddig csak a fiatalkorú szökevényekre nem lőhettek). Akkor sem lőhetnek a rendőrök, a helyszínen különböző veszélyes eszközökkel (például baseballütővel) egymásnak esnek emberek.

Az Alkotmánybíróság a rendőrségről szóló törvénynek az élethez való joghoz és az emberi méltósághoz fűződő alapjog sérelmét állító további rendelkezései alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló egyéb indítványok tárgyában elutasító határozatot hozott. A határozathoz Holló András Ab-elnök, valamint Kukorelli István és  Tersztyánszkyné Vasadi Éva alkotmánybírók fűztek különvéleményt.

A rendőrség csak a határozat indoklásának megismerése után kommentálja az alkotmánybírósági döntést - jelentette ki Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs főigazgatója. Hasonlóképpen nyilatkoztak a Belügyminisztérium részéről is.

A rendőrök a megsemmisített rendelkezések ellenére továbbra is számos helyzetben használhatják jogszerűen pisztolyukat: így például önvédelemre, más életét vagy testi épségét súlyosan fenyegető közvetlen támadás elhárítására. Lőhetnek még közveszélyokozás, a terrorcselekmény vagy a légijármű hatalomba kerítése bűncselekményének megakadályozására vagy megszakítására, valamint  lőfegyverrel, robbanóanyaggal vagy az élet kioltására alkalmas más eszközzel való bűncselekmény elkövetésének megakadályozására. A rendőrség akkor is tüzelhet, ha rendőri intézkedés során felszólításra sem teszik le a fegyvert, és magatartását az egyenruhások fenyegetőnek ítélik. Továbbá a menekülő, rejtőző gyilkosokra továbbra is lehet lőni, ha másképp nem tudják elfogni.