Tóth Károly, a brókerbizottság MSZP-s tagja jelentéstervezetében hibának minősítette a brókerbizottság kezdeményezését. Rögzíti, hogy a bizottság eredménytelen munkát végzett, és ezért elsősorban a bizottság fideszes vezetőjét, Demeter Ervint hibáztatja. Demeter ugyanakkor szerette volna folytatni a munkát és meghallgatta volna a sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attilát. Kezdeményezését azonban az ügyrendi bizottság nem támogatta.

A brókerbizottság mandátuma április 20-án jár le. Bár Demeter Ervin, a testület fideszes elnöke kezdeményezte a bizottság mandátumának meghosszabbítását, ezt az MSZP-s képviselők ellenezték, majd az ügyrendi bizottság hétfői ülésén elutasította. Az eredeti ütemterv szerint április első hetére el kell készíteni egy jelentéstervezetet. Tóth Károly, a bizottság egyik szocialista tagja hétfőn nyilvánosságra hozta saját tervezetét.

 

A négyoldalas szocialista jelentéstervezet egyik fő megállapítása, hogy hiba volt a vizsgálóbizottság kezdeményezése, "mert az ellenzéki képviselőket csak egy dolog érdekelte: találnak-e kormánypárti politikusokat, akiket ki lehet kiáltani elsődleges felelősnek" - áll a tervezetben. Tóth ugyanakkor úgy látja: a brókerügy mögött egy gazdasági jellegű bűncselekmény-sorozat húzódik, amely vélhetően 1998 óta tart. Azért, hogy csak 2003-ban derült erre fény, az MSZP-s jelentéstervezet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) és az Orbán-kormányt hibáztatja. "Különösen sajnálatosnak" tartja ugyanakkor Tóth, hogy "az ügyészség nem volt hajlandó együttműködni a bizottsággal".

 

"A vizsgálóbizottság nem tudott megfelelni a társadalom elvárásainak. Eredménytelen munkát végzett. A sikertelenség oka nem az időhiány volt, hanem a tévesen meghatározott cél, az egyoldalú, antidemokratikus vezetési mód, ezért a bizottság vizsgálati idejének meghosszabbítása felesleges" - állítja Tóth Károly jelentéstervezetében.

 

A szocialista politikus az [origo]-nak azt mondta, célja mindössze annyi, hogy "a bizottság legalább annyiban eredményes legyen, hogy lezárja a munkát". Utalt arra, hogy Demeter Ervin hétfőn bejelentette: a brókerbizottságnak meg kellene hallgatnia a sikkasztással vádolt Kulcsár Attilát. Emlékeztetett arra, hogy Demeter épp azzal hárította el a szocialisták kezdeményezését Polt Péter legfőbb ügyész vagy Molnár Csaba nyomozó meghallgatására, hogy folyamatban lévő büntetőügyről van szó. "Gyanítom, hogy Kulcsár Attilának is köze van a büntetőügyhöz" - jegyezte meg. Hozzátette: szerinte "a jelentéstervezet lényegesen jobb, mint a bizottság volt".

 

Tóth jelentéstervezetét sem a kormánypárti bizottsági tagok, sem Demeter Ervin nem látta még. Wiener György közölte: csupán annyiban állapodtak meg, hogy Tóth írja meg a tervezetet.

 

"Nem azt kell mérlegelni, hogy helyes volt-e a bizottság felállítása. Arra lehet építeni, amit összegyűjtöttünk" - mondta az [origo]-nak Demeter Ervin, aki szerint az MSZP-s képviselők "elemi erővel" igyekeztek megakadályozni még azt is, hogy ülésezzen a bizottság. Szerinte a megkapott dokumentumok - köztük ÁSZ-jelentés, illetve PSZÁF-határozatok - jó kiindulási alapot adnak a továbblépésre.

 

Elengedhetetlennek nevezte ugyanakkor a továbblépéshez Kulcsár Attila meghallgatását, banktitkok, valamint a lehallgatási jegyzőkönyvek megismerését. Azt Demeter elismerte, hogy korábban alapelvként rögzítették, hogy nem folynak bele büntetőügybe, de ennek ellenére Kulcsár meghallgatását a bizottság fideszes elnöke lehetségesnek tartotta. Hozzátette: azért is elengedhetetlen a bizottság mandátumának meghosszabbítása, hogy a nyomozás lezárulása után tudjanak vizsgálódni.