Kósáné Kovács Magda szocialista politikus a katolikus egyház hatalmi ambícióitól félti az egységes Európát. A politikus szerint "a Vatikán egész Európát le akarja nyúlni, és be akarja kebelezni". A Magyar Katolikus Püspöki Kar alelnöke szerint a vád alaptalan, meggondolatlan és ostoba, Kósánénak pedig illendő lenne bocsánatot kérnie.

Kósáné Kovács Magda, aki a parlament vallásügyi bizottságának szocialista tagja (korábbi elnöke) a Hetek című lapnak nyilatkozva hatalmi törekvésekkel vádolta a Katolikus Egyházat. A politikus szerint a "Vatikán Brüsszel hivatalain, plenáris és bizottsági ülésein keresztül, Prodistul és Strasbourgostul egész Európát le akarja nyúlni, és be akarja kebelezni. Méghozzá elképesztő gyorsassággal és agresszivitással." Kósáné az Európa Parlamentben megfigyelő képviselőként szerzett tapasztalataira hivatkozva kijelentette, hogy nagyon erős a törekvés arra, hogy az egységes Európa egy intézményesült keresztény egyház befolyása alá kerüljön. "Egy keresztény egyház és az új európai alkotmány fülledt egybeolvasztási kísérletéből pillanatnyilag semmit sem látnak az európai polgárok" - mondta az európai alkotmányozással kapcsolatban.

Az MSZP EP-listáján szereplő politikus kijelentette, hogy "a katolikus civil szervezetek képviselői, lobbistái úgy járnak be hozzám naponta, mint ahogy én járok be a fürdőszobámba". Kósáné figyelmeztetett az Unió készülő alkotmányának ötvenegyedik paragrafusára is, melynek hallatán szerinte megszólal az emberben a vészcsengő. A paragrafus lényege, hogy az egyházak intézményként együtt fognak majd működni politikai intézményrendszerekkel az Unióban. "Elképesztően rövid idő kell ahhoz, hogy minden európai nagy állami ünnepséggel úgy járjunk, mint mi itthon az augusztus huszadikával. Elképesztően rövid időn belül a katolikus ünnepek szimbólumrendszere, szellemisége fogja meghatározni Európa laikus ünnepeit is" - fogalmazott Kósáné.

Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar alelnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy a nyilatkozatot "stílusában és tartalmában egyaránt kemény, meggondolatlan és ostoba" kijelentésnek tartja. A megyéspüspök szerint nem véletlen, hogy a szocialista politikus éppen a Hetek-ben beszélt így a Katolikus Egyházról. "A Hetek a Hit Gyülekezetének lapja, ami egy keményen katolikus ellenes közösség" - fogalmazott. A megyéspüspök úgy véli, hogy Kósánénak illendő lenne bocsánatot kérnie a durva és igazságtalan megfogalmazásért.

Bosák Nándort az eset a szocializmus időszakára emlékezteti, amikor a megyéspüspök szerint újra és újra elhangzottak ilyen vádak a Katolikus Egyházzal szemben. Ami a Vatikán hatalmi ambícióit illeti az Európai Unióban, Bosák Nándor kijelentette, hogy a Katolikus Egyháznak egyáltalán nincsenek ilyen szándékai, de II. János Pál pápa elveit és gondolatait a világ eseményeivel kapcsolatban továbbra is kifejezik.

A szocialista párt szóvivője, Nyakó István elmondta, hogy Kósáné Kovács Magda fogja eldönteni, hogy bocsánatot kér-e a Katolikus Egyháztól vagy sem. A szóvivő szerint sokan keresik a helyüket az Unióban, civil szervezetek, lobbi csoportok, egyházak. Kósáné valószínűleg az intenzív lobbizást látva jutott a fenti következtetésekre. Nyakó István kijelentette, hogy a Magyar Szocialista Párt elfogadja a magyar egyházak hitéleti szerepét és támogatja karitatív tevékenységüket. A szóvivő azt is hozzátette, hogy Kósáné Kovács Magda azért volt "közmegelégedésre" négy évig a vallásügyi bizottság elnöke, mert megfelelően támogatta az egyházakat.