Ötvenezer, illetve harmincezer forint pénzbírságra ítélte a bíróság azt a két férfit, akik részt vettek a Szabadság téri szovjet emlékmű szombat reggeli megtámadásában. A láncokkal, vésővel és festékkel az emlékműhöz vonuló személyek a Lelkiismeret'88 Csoporttal hozhatók kapcsolatba. Az üggyel kapcsolatban összesen hét férfi ellen indult eljárás.

Hétfőn kezdődött a bírósági tárgyalása annak a hét személynek, akiket szombat délelőtt vett őrizetbe a rendőrség a Szabadság téren. A Pesti Központi Kerületi Bíróság eddig két ítéletet hozott: L. Ferencet 50 ezer forint, M. Tamást 30 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte rendzavarás szabálysértése miat. Mivel mindketten fellebbeztek, az ítélet nem jogerős. További öt társuknak tárgyalásai folyamatosan következnek a gyorsított eljárással dolgozó bíróságon.

Hét ember szombaton áttörte a szovjet katonai emlékművet körbe vevő kordont, és felmásztak az építmény talapzatára. A rendőrség erőszakkal vitte el őket onnan, és a résztvevőket őrizetbe vették rendzavarás szabálysértése miatt. A csoportból többen a Lelkiismeret'88 Csoporthoz tartoztak, és részt vettek már több bejelentés nélküli tüntetésen is, többek között az Erzsébet-híd 2002 júliusi blokádjakor. A csoport tagjainál láncokat, vésőt, gázálarcot és festékes vödröket találtak. Vélhetően megpróbálták volna megrongálni az emlékművet, vagy magukat odaláncolták volna hozzá, ha a rendőrség nem lép közbe.

A rendőrség az első tárgyaláson elzárást indítványozott, végül a bíróság a pénzbüntetés mellett döntött. A rendzavarásért 60 napig terjedő elzárás illetve 150 ezer forintig terjedő pénzbüntetés szabható ki.

A szabálysértés megállapításához az kell, hogy a bíróság bizonyítottnak lássa, hogy az elkövető kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas megbotránkoztatásra vagy riadalom keltésére. A rendőrség szerint ez megtörtént, hiszen turisták egy csoportja riadtan menekülni kezdett a térről, amikor a csoport tagjai áttörtek az emlékmű körüli kordonon. A rendőrség álláspontja szerint a madridi terrortámadás után a felfokozott közhangulatot tovább rontják az ilyen cselekmények. Az egyik elkövető ügyvédje szerint azonban megszokott, hogy aktivisták odaláncolják magukat valamihez, így nem kelthet az akció megbotránkozást. A bíróság elfogadta a rendőrség érvelését, a férfi ügyvédje viszont fellebbezett, így az ügy a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd. Az ítélet után a férfit szabadlábra helyezték.

Őrizetben lévő társainak tárgyalásai egymás után következnek hétfő délután. A vádlottakkal szimpatizálók egy csoportja is részt vesz a tárgyalásokon, ők kokárdát viselnek.

A második világháborúban elesett szovjet katonák tiszteletére készült emlékművet a rendszerváltás óta többször rongálták már meg, és több szervezet is kezdeményezte lebontását. Az utóbbi fél évben kétszer is megrongálták, ezért vették körbe rendőrségi kordonnal a szobrot.