Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár tájékozódik azokról a bukaresti vádakról, amelyek szerint terrorveszély miatt tiltották ki Romániából Bayer Zsolt újságírót - írja a Magyar Hírlap. Az újságírót ugyanis a román belügyminiszter terroristákkal hozta összefüggésbe.

A magyar titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkárnak nincs érdemi információja azokról a romániai vádakról, melyek Bayer Zsoltot, a Magyar Nemzet publicistáját érték - írja a Magyar Hírlap.

Az újságírót néhány hete nem engedték be Romániába, a kitiltás okait államtitoknak minősítették. Ion Rus román belügyminiszter ugyanakkor az RMDSZ képviselőjének, Szilágyi Zsoltnak egy interpellációjára, a lap szerint, azt válaszolta, hogy megtilthatják a beutazást, ha a belépni szándékozó "terrorista cselekedetet követ el, előkészít vagy támogat, illetve az a gyanú vetődik fel, hogy határokon átnyúló szervezett bűnöző csoportok tagja".

A lapnak Tóth András nem kívánta kommentálni a sajtóbéli értesüléseket, de elárulta, hogy ilyen esetre nincs kész forgatókönyv, a nemzetközi gyakorlat szerint az érintett országok maguk döntik el, mit tesznek.

Bayer Zsolt eközben már meg is jelentetett egy könyvet az ügyről, melyben az utolsó dokumentum a budapesti román nagykövet, Carin Fabian március 16-i levele. Ebben a román állam terrorveszélyre utaló, hivatalos indoklása szerepel. A könyvet már szombaton árulták is a Fidesz kongresszusán - írja a Magyar Hírlap.