Előzetes letartóztatásba helyezték Kulcsár Attilát, a brókerbotrány 10 milliárdos sikkasztással vádolt gyanúsítottját. Kulcsárt kilenc hónap után, kedden hozták vissza Magyarországra, nem sokkal dél után a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai fogdájába szállították. Kihallgatását szinte azonnal megkezdték, Kulcsár azonban nem tett vallomást.

Reggel fél tizenegykor lépte át a magyar határt az a rabszállító autó, amelyben Kulcsár Attilát, a brókerbotrány egyik kulcsfiguráját szállítják haza - jelentette az MTI. A férfit az osztrák-magyar határról az Interpol munkatársai szállították autóval Budapestre.

Kulcsárt nem sokkal háromnegyed egy előtt egy lesötétített, fehér rendőrségi furgonban szállították be a a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai fogdájába - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. A furgont több rendőrautó kísérte, a levegőben pedig az egyik tévétársaság helikoptere követte az országhatártól egészen a börtön légteréig.

Bánáti János, Kulcsár ügyvédje a kihallgatás után közölte, Kulcsár Attila nem tett vallomást. Elmondása szerint Kulcsár azt közölte a nyomozókkal, hogy a "mai napon" nem kíván vallomást tenni. Az ügyvéd tájékoztatása szerint a kihallgatás abból állt, hogy a nyomozó hatóság írásban ismertette a gyanút, ami öt oldal terjedelmű. Ebből következtetni lehet arra, hogy nagyon összetett ügyről van szó - jegyezte meg Bánáti, hozzátéve, hogy a nyomozó hatóság tájékoztatása szerint a jogi elkövetési érték körülbelül 10 milliárd forint, e körül van a sikkasztással okozott kár.

Forrás: [origo]
Fotósok, tévések hada várta a Kulcsárt szállító furgont

Az ügyvéd elmondta azt is, hogy az őrizetbe vételről szóló határozatot átadták Kulcsárnak, és rövid időn belül sor fog kerülni a bíróságon az előzetes letartóztatási indítvány elbírálására.

Az ORFK kommunikációs igazgatója a kihallgatás után közölte: Kulcsár Attila egyelőre nem tett vallomást, de ez jelentősen nem hátráltatja a nyomozást. "Kulcsár Attila döntése nem meglepő a számunkra. A büntetőeljárási törvény biztosítja a terheltnek, hogy az eljárás bármely szakaszában megtagadja a vallomástételt" - mondta az MTI-nek Garamvölgyi László.

A gyanúsítotti kihallgatást az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának nyomozói folytatták le a BRFK Gyorskocsi utcai épületében. A kihallgatáson jelen volt Kulcsár Attila védője és az ügyész is. Garamvölgyi közölte: ha a bíróság elrendeli Kulcsár Attila előzetes letartóztatását, várhatóan a Gyorskocsi utcában helyezik el. Az ORFK közleményben közölte azt is, hogy Kulcsárt többrendbeli sikkasztással és magánokirat-hamisítással gyanúsítják. A közlemény szerint folyamatban vannak a gyanúsított előzetes letartóztatására vonatkozó intézkedések.

Ferenczi László, az ORFK bűnügyi főigazgatója szerint a a K&H-ügynek akár tucatnyi újabb gyanúsítottja lehet. A főigazgató erről kedden, az MTV esti hírműsorában beszélt. Mint közölte, a rendőrség valamennyi pénzmozgást ellenőriz, és ennek kapcsán még jó néhány újabb gyanúsítottja lesz az ügynek. Eddig 12 embert gyanúsítottak meg. Ferenczi szerint Kulcsár Attilát az ügyészség utasítására még kedd este átszállították az egyik büntetés-végrehajtási intézetbe a rendőrség Gyorskocsi utcai épületéből.

Kedd délután a Budai Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Kulcsárt. A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a gyanúsított a megszökött a hatóságok elől, hogy megkísérelte az eljárás megnehezítését. Az indoklásban szerepelt az is, hogy a mostani ügy tárgyát képező bűncselekmények egy részét Kulcsár akkor hajtotta végre, amikor még felfüggesztett büntetés hatálya alatt állt, illetve folyamatban voltak ellene büntetőeljárások. A gyanúsított és védője a letartóztatás tényét tudomásul vette, ugyanakkor a döntés indoklása miatt fellebbezést nyújtottak be, így a végzés nem jogerős.

Az ügyészség fokozott felügyeletet gyakorol a Kulcsár Attila elleni nyomozás során - jelentette ki Polt Péter legfőbb ügyész egy vidéki sajtótájékoztatón. "A Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya gyakorlatilag a kezdetektől fogva alkalmazza a fokozott felügyeletet, s ezt teszi a továbbiakban is" - hangsúlyozta a Legfőbb Ügyészség vezetője, aki nem tart attól, hogy az ügyészség politikai támadások kereszttüzébe kerül a brókerügy kapcsán. "Az ügyészség eddig is a törvények szerinti feladatait végezte az ügyben, és biztos vagyok benne, hogy ezt teszi ezután is" - mondta a legfőbb ügyész.

Kulcsár - akinek kiadatásáról múlt héten döntött a bécsi legfelsőbb tartományi bíróság - a brókerbotrány kirobbanásakor távozott Magyarországról. Azt követően adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, hogy nem jelent meg a tervezett rendőrségi kihallgatáson a magyar hatóságok előtt, csak ügyvédjét küldte el maga helyett. Tavaly július 17-én vették őrizetbe a bécsi Opera előtt azzal a gyanúval, hogy mintegy 88 millió euró értékű összeget sikkasztott el a K&H Equities ügyfeleitől, és pénzmosással, engedély nélküli banki tevékenységgel, valamint hamis dokumentumok felhasználásával gyanúsították.