Biztonsági okokból hónapokat késhet a paksi kettes blokkban a közel egy éve megsérült fűtőelemek kiemelése. Összességében két év is eltelhet mire ismét áramot termel a blokk, kivéve, ha még a helyreállítás előtt újraindítják a turbinákat - írja a Népszabadság. A lap szerint a blokkot eredetileg május elején akarták újraindítani.

Késik a paksi kettes blokkban tavaly áprilisban megsérült fűtőelemek kiemelése, mivel az ezt elvállaló orosz TVEL munkatársai olyan szempontokat tártak fel, amelyek alapján időigényesebb vizsgálatokra és számításokra van szükség ahhoz, a kazetták eltávolítása minél biztonságosabb legyen. A munkák ezért várhatóan néhány hónappal késnek, várhatóan a jövő év elején kezdődnek el - írja a Népszabadság.

Hanti Ágota, a paksi atomerőmű helyettes szóvivője szerint jelenleg az elvi engedélyezéshez szükséges műszaki-biztonsági dokumentumok előkészítése folyik, próbákat, méréseket, mintavételezéseket végeznek, vagyis folyik a kettes blokk helyreállítását előkészítő munka.

A lap szerint a Magyar Villamos Művek és a paksi vezetés is azt szeretné, hogy még a helyreállítás befejezése előtt újraindulhasson a reaktor. Hanti Ágota közölte, az eddigi értékelések és hatósági követelmények alapján a blokk indítása biztonságosan megoldható. Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) helyettes vezetője korábban azt nyilatkozta a lapnak, hogy a probléma felszámolása élvez elsőbbséget, ám ha a felszámolás olyan sokáig húzódna, hogy közben a kettes blokk újraindítása nem zavarja az elhárítást, illetve minden feltétel adott, akkor az OAH nem tagadhatja meg az újraindítást.

Ámon Ada, az Energia Klub azonban azt állítja, hogy Paks egy kommunikációs trükkel azt a látszatot akarja kelteni, hogy minden a legnagyobb rendben van, pedig nem változott semmi. A zöldek szerint a fűtőelemeket előbb ki kell emelni, s csak ezután indulhat újra a blokk.

A paksi kettes blokkban a francia-német Framatome ANP által gyártott tisztítótartály tervezési hiba miatt megrongálódott és onnan radioaktív gázok szivárogtak ki. Tavaly eldőlt, hogy a tisztítótartályt és a fűtőelemeket a gyártó helyett az orosz TVEL távolíthatja el. Az orosz cég 4 millió 550 ezer dollárért - egymilliárd forintért - vállalta a munkát. 2003 végén a Paksi Atomerőmű Rt. peren kívül megegyezett kártérítési igényéről a Framatome-mal és biztosítójával. Ennek eredményeképp Népszabadság értesülései szerint legalább 10-12 milliárd forintot kapott az erőmű. A kettes blokk leállása napi ötvenmillió forintos bevételkiesést okoz - a kár már most megközelíti a 16 milliárd forintot, és az új fűtőelemek vásárlása is növelte a költségeket - írja a Népszabadság.