Kulcsár vallomása nélkül is elég a bizonyíték

Az ORFK bűnügyi igazgatója szerint bár a brókerügy egyik fő gyanúsítottja, Kulcsár Attila vallomása segítené a nyomozást, anélkül is épp elég bizonyíték van a rendőrség kezében. Elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy Kulcsár az egész eljárás során meg se szólal. A rendőrség úgy véli, reális esély van arra is, hogy az ügy legújabb gyanúsítottja, Schönthal Henrik kiadatása se húzódjon el.

A Kulcsár Attila elleni gyanúsításban szereplő cselekmények akkor is bizonyíthatóak, ha a gyanúsított nem tesz vallomást - közölte az ORFK bűnügyi igazgatója a Magyar Televízió Napkelte című műsorában szerdán. "Az kétségtelen, hogy a vallomása sok mindent hozhatna is, de ettől függetlenül, hogy ő tesz vallomást vagy nem tesz vallomást, ez a cselekmény bizonyítható" - mondta Ferenczi László. Hozzátette: a különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsított Kulcsár Attila nem koronatanú, hanem gyanúsított. "Nagyon sokat tudunk az ő vallomása nélkül is" - mondta.

 

A gyanúsítottnak általában "nem feltétlenül érdeke, hogy mindent a hatóság tudomására hozzon". "Elképzelhető az a helyzet, hogy a gyanúsított meg sem szólal az eljárás során, mégis a cselekmény bizonyítható, és ítélet is születhet" - közölte Ferenczi László.

 

A műsorvezető kérdésére elmondta: Schönthal Henrik, aki ellen február végén adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a Kulcsár-üggyel összefüggésben pénzmosás megalapozott gyanújával, magyar-amerikai kettős állampolgár, és nem Amerikában követte el a bűncselekményt, "tehát minden reális esély megvan rá, hogy hazakerüljön". Hozzátette: nem gondolja, hogy évekig tarthat Schönthal Henrik kiadatása.

 

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Dobos Gabriella korábbi tájékoztatása szerint Schönthal Henrik a gyanú szerint két off-shore cég "rendelkezésre jogosult tagja" volt, azaz dönthetett a cég pénzügyeiről, számláiról. Schönthal tudta, hogy a cégeken keresztülfolyó pénzek a Kulcsár Attila által elkövetett bűncselekményekből származnak. Ennek tudatában közreműködött abban, hogy a pénzt tovább utalják az off-shore cégek és az ügyben gyanúsított két szír állampolgár felvehessen összesen 6 milliárd 200 millió forint, bűncselekményből származó pénzt. Schönthal jelenlegi tartózkodási helye egyelőre ismeretlen.

 

Kulcsár Attila hallgat, mert ehhez a védekezés során joga van, azonban ezt az elhatározását bármikor megváltoztathatja - közölte a különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsított befektetési tanácsadó ügyvédje szerdán a Napkelté-ben. Bánáti János hozzátette: az igazság teljes felderítésében a vádlott szerepe másodlagos, "emberi joga és érdeke az, hogy védekezzék", és az adott ügy dönti el, hallgat-e, illetve mennyit mond el.

 

Megjegyezte: Kulcsár Attila tegnap úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nem kíván vallomást tenni, de ezen bármikor változtathat. "Nem mindig előnyös a vádlottnak a saját szempontjából, ha másokat bevon a büntetőügybe" - jegyezte meg.

 

Az ügyvéd nem kívánt részleteket elárulni arról, hogy miért jelentettek be fellebbezést az előzetes letartóztatás bírósági indoklása ellen, csupán annyit közölt, az eljárás megnehezítéséről szóló pontját tudomásul vették. A Fővárosi Bíróság keddi tájékoztatása szerint az előzetes letartóztatásról szóló döntését a bíróság azzal indokolta, hogy a gyanúsított a hatóságok elől megszökött, megkísérelte az eljárás megnehezítését, továbbá a jelen ügy tárgyát képező bűncselekmények egy részét az ellene folyamatban lévő büntetőeljárások, illetve felfüggesztett büntetés hatálya alatt követte el.

 

Szólt arról is: Kulcsár Attilát "csak azzal lehet meggyanúsítani, felelősségre vonni Magyarországon, amelyikben az osztrák hatóságok kiadták". A kiadatási eljárásnak tárgya volt a pénzmosás és az engedély nélküli banki tevékenység, de ez az osztrák jog szerint nem bűncselekmény, ezért az osztrák bíróság ebben a vonatkozásban nem járult hozzá a kiadatáshoz - tette hozzá.

 

Az ügyvéd elmondta: a pénzmosást a nemzetközi jog szerint az követi el, aki más személyek bűncselekmény elkövetésből származó hasznát mossa tisztára, a magyar jog szerint azonban ezt a bűncselekményt a saját maga által eltulajdonított pénzzel is el lehet követni. "Ez ismeretlen általában a nemzetközi életben" - közölte. Bánáti hozzátette: ez a büntetőjogi uralkodó felfogás szerint úgynevezett büntetlen utócselekmény, "mert ez azt jelentené, hogy azért büntetek meg valakit még egyszer, amiért alapjaiban megbüntetem, hogy jogellenesen pénzhez jut".

 

Bánáti szólt arról is: Kulcsár Attila végig ellenőrzés nélkül tartotta a kapcsolatot védőjével. A védő tagadta azt, hogy a befektetési tanácsadó fenyegető üzenetet kapott volna bécsi tartózkodása alatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK