Törvényt sértett Magyar Bálint oktatási miniszter, amikor megtagadta a - sokak szerint a roma diákok elkülönítésére létrehozott - jászladányi alapítványi iskolától a minisztériumi azonosító kiadását, állapította meg a Legfelsőbb Bíróság keddi jogerős döntésében. Jászladány polgármestere elmondta, kártérítési pert nem indítanak, helyette meghívják a miniszter nyári rendezvényükre.

Forrás: [origo]
A jászladányi iskola

A Legfelsőbb Bíróság jogerős döntése szerint Magyar Bálint oktatási miniszter törvényt sértett, amikor 2002 szeptemberében megtagadta a jászladányi alapítványi iskolától a működéséhez szükséges OM-azonosító szám kiadását - tájékoztatta szerdán az MTI-t Kolláth György, az intézményt fenntartó alapítvány jogi képviselője.

Az alkotmányjogász a közigazgatási perben hozott keddi ítélet kapcsán elmondta: a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a miniszter e tárgyban hozott határozatát, és a Fővárosi Bíróság korábbi, az alapítvány keresetét elutasító döntését. A jogi képviselő emlékeztetett arra: az OM-azonosító hiányában az alapítványi iskolában a 2002/2003-as tanévben nem kezdődhetett meg a tanítás több mint kétszáz beiratkozott diák számára.

Az iskola időközben a pertől függetlenül egy teljesen új engedélyezési eljárás lefolytatása után 2003 őszén megkezdhette működését, ám a miniszteri határozat miatt egy év kiesett, ami erkölcsi és anyagi kárt okozott az intézménynek - mondta Kolláth, hozzátéve, hogy emiatt lehetőség van kártérítési per indítására, de hogy élnek-e vele, azt csak később döntik el.

Dankó István, Jászladány polgármestere az MTI-nek elmondta: a döntést elégtételként is értékelik a jászladányiak, és nem kívánnak visszaélni vele. "A helybeliek nevében kérem a minisztert, ha ideje engedi, a nyáron megrendezésre kerülő Jászok Világtalálkozója alkalmából tegyen látogatást a településen, és tekintse meg az alapítványi iskolát is" - tette hozzá.

Jászladányban alapítása óta heves viták forrása az alapítványi általános iskola. Az oktatási tárca, a kisebbségi ombudsman és a helyi roma önkormányzat szerint ugyanis a magánintézményt azért hozták létre, hogy külön iskolában tanulhassanak a nem roma gyerekek. Az iskola vezetése a kezdetektől fogva határozottan tagadja ezt.

A konkrét ügyben Magyar Bálint 2002. augusztus 30-án a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal döntésére hivatkozva utasította el az iskola OM-azonosító iránti kérelmét. A hivatal ugyanis előzőleg - szintén 2002. augusztus 30-án - hozott határozatában hatályon kívül helyezte a jászladányi jegyzőnek az iskola működési engedélyét kiadó határozatát, és új eljárás lefolytatására utasította. Az iskola OM-azonosító nélkül nem kezdhette meg működését és nem igényelhetett költségvetési támogatást.