A brókerügyben eddig közel 200 tanút hallgattak ki, és összesen 12 főt gyanúsítanak - derült ki az ORFK szerdai sajtótájékoztatóján. A nyomozók elképzelhetőnek tartják, hogy hamarosan újabb gyanúsítotti kihallgatásokra is sor kerülhet, akár újabb tucatnyi gyanúsítottja is lehet az ügynek. Az ügy egyik fő gyanúsítottját, a sikkasztással vádolt, kedden előzetes letartóztatásba helyezett Kulcsár Attilát a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben őrzik. Mivel az osztrák döntés szerint pénzmosás miatt nem adták ki, elképzelhető, hogy pótkiadatási eljárást indítanak. Kulcsár ügyvédje elismerte: védence kedden részben elismerte bűnösségét.

A közel 200, brókerügyben kihallgatott tanú döntő többsége a K&H ügyfélkörébe tartozik - mondta szerdai sajtótájékoztatón Papp Csaba, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) vizsgálati főosztályának vezetője. Hozzátette: a gyanúsítottak száma egyelőre nem változott, továbbra is 12 fő. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a következő egy-másfél hónapban újabb gyanúsítotti kihallgatásokra kerülhet sor, akár újabb tucat gyanúsítottja is lehet az ügynek, döntően ügyfélkörön kívüli személyek.

 

A K&H, illetve a K&H Equities március végén hét újabb feljelentést tett sikkasztás és más bűncselekmények miatt. A feljelentés tíz személyt érint, akik között ügyfelek és nem az ügyfélkörhöz tartozók is vannak - közölte az SZBEI gazdasági bűnözés elleni osztályának vezetője, Csanádiné Vörös Judit. Jelenleg közel 30 feljelentés van a brókerügyben.

 

Várhatóan rövid időn belül elkészül egy tőkepiaci szakértői vélemény is, mely alapján eldönthető, mely ügyfelek milyen mértékben gazdagodtak - mondta Papp Csaba. A főosztályvezető közölte azt is: Kulcsár Attila kiadatása és Budapestre szállítása a szokásos módon történt. A sikkasztással és magánokirat-hamisítással vádolt férfit jelenleg a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben tartják fogva. Papp Csaba elképzelhetőnek tartotta, hogy a jövőben pótkiadatási eljárásra kerüljön sor. Jelenleg ugyanis pénzmosással nem vádolható meg Kulcsár, mivel erre az osztrákok nem adták ki.

 

A brókerügy előadója, Trapp Zoltán elmondta azt is: Kulcsár körülbelül 21 milliárd forintot mozgatott felhatalmazás nélkül. Az ügyfeleknek ebből 10,5 milliárd forint kára keletkezett, de az összeg a nyomozás folyamán még változhat.

 

Kulcsár részben elismerte bűnösségét

 

Nem tehették fel a nyomozók a keddi kihallgatás során Kulcsár Attilának azt a kérdést, hogy bűnösnek érzi-e magát, de az ügyvéd elmondta, hogy a volt befektetési tanácsadó nem élt ellenvetéssel a gyanúsítás ellen, és ekkor részben elismerte bűnösségét.

 

"A büntető eljárási törvény alapján, amennyiben a terhelt megtagadja a vallomástételt, további kérdés részére nem tehető fel" - közölte szerdán az MTI-vel Trapp Zoltán főtörzszászlós, az ügy előadója. Emlékeztetett arra: Kulcsár Attila megtagadta a vallomást a keddi kihallgatáson, így nem tehették fel neki a kérdést a bűnösségéről.

 

Az MTI azért kérdezte meg az ügy előadóját, aki maga is részt vett a kihallgatáson, mert a Népszava szerdai cikkében azt írta: Kulcsár Attila részben beismerte a bűntettek elkövetését.

 

Bánáti János ügyvéd az MTI érdeklődésére szerdán elismerte: amikor Kulcsár Attilát meggyanúsították, feltették a volt befektetési tanácsadónak a kérdést, hogy él-e a gyanúsítás ellen ellenvetéssel. "Ügyfelem azt mondta, ellenvetéssel nem él, mert részben elismeri bűnösségét" - mondta az ügyvéd.