Már fogadnak a nép ügyvédei

Áprilistól kérhetik a nép ügyvédjének segítségét a rászorulók. Ingyenes jogsegély csak a legszegényebbeknek, az öregségi nyugdíjjövedelem alatt élőknek jár. A ma életbe lépő törvény egyelőre csak peren kívüli eljárásokban segít a kispénzűeken - írja a Magyar Hírlap.

Április elsején kezdik meg működésüket azok az igazságügyi tárca által létrehozott, néhány fős segítségnyújtó hivatalok, ahová egyelőre egyszerűbb jogi ügyeikben fordulhatnak a rászorulók. A jogi segítőkhöz lehet fordulni áprilistól - többek között - önkormányzattal szembeni igények érvényesítésében, közüzemi szolgáltatásokat érintő kérdésekben, de eligazítást kaphatnak családjogi, munkaügyi vagy közigazgatási ügyekben is.

Ingyenes segítség csak a nyugdíjminimum alatt élőknek, a rendszeres szociális segélyben részesülőknek, a közgyógyellátásra jogosultaknak, menekülteknek és hajléktalanoknak jár.

A nép ügyvédjeinek kétezer forint plusz 300 forint költségátalány jut a költségvetésben elkülönített keretből - az alacsony összeg miatt a feladatokra épp csak a program elindulását lehetővé tevő, alig több mint száz ügyvéd jelentkezett. A jogi segítők zöme a fővárosiak közül került ki. A jelentkezők között sok a pályakezdő - írja a Magyar Hírlap.