Száz rendőrrel lesz több júliustól az autópályákon. Ez a létszámnövelés része az autópálya-rendőrség újjászervezésének, melynek keretében 750 millió forintot fordít a Belügyminisztérium 2006 végéig a szervezet fejlesztésére.

A XIV. kerületi Kerepesi úti készenléti rendőrség bázisán kialakítandó autópálya-rendőrség mostani létszáma 155 fő, a július 1-jétől a frissen végzett rendőrök közül száz fő ide kerül, így összesen egy 255 fővel felálló szervezeti egység lesz az újjászervezett autópálya-rendőrség - mondta Lamperth Mónika.

Hatala József tábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság közbiztonsági főigazgatója elmondta, jelenleg 25 gépkocsi és 19 motor áll az autópályákon szolgálatot ellátó rendőrök rendelkezésére.

A szervezet technikai fejlesztéséhez 2004 és 2006 között több mint 750 millió forint forrás felhasználására lesz majd lehetőség a schengeni alapból. Lamperth Mónika belügyminiszter emlékeztetett arra, az év elején döntött arról, hogy július 1-jétől létrejön a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (RBSZ).

Az RBSZ-ben egységes szakmai irányítás alatt integrálódnak a biztonsági feladatokat ellátó szervezetek, köztük az autópálya- rendőrség is - mondta. Utóbbi tehát olyan speciális alakulat lesz, amely egységes irányítás mellett, a város- és a megyehatárokat átlépve, az autópályákhoz és gyorsforgalmi utakhoz kapcsolódó közbiztonsági-bűnügyi feladatokat lát majd el - tette hozzá a miniszter. Jelenleg az autópálya-rendőrségek a rendőr-főkapitányságok alá sorolva működnek.