Oklevélben ad kegyelmet Medgyessy, a disznók jótevője

Medgyessy Péter miniszterelnök korábbi ígéretével ellentétben nem megy el csütörtökön arra a rendezvényre, ahol egy általa kiválasztott disznó kegyelmet kap. A kormányfő csak egy oklevelet küld maga helyett. Az egyik kereskedelmi rádió kezdeményezésére indított akció lényege, hogy a kormányfő minden évben amnesztiát ad egy hízónak, "aki" abban az évben már nem kerül a böllérkés alá.

"Szó sem volt róla, hogy a miniszterelnök ott lesz, de a programja is máshogy alakult" - indokolták a parlamenti sajtóosztály munkatársai az [origo]-nak, hogy Medgyessy Péter miért nem vesz részt azon a csütörtöki rendezvényen, ahol egy kereskedelmi rádió kezdeményezésére egy levágásra ítélt disznónak adott volna kegyelmet. Medgyessy annak ellenére nem megy el, hogy a rádióműsorban telefonon megállapodott a műsorvezetőkkel, és kijelentette, április 1-jén átadja a kegyelmi okmányt a kiválasztott disznónak, majd azzal búcsúzott: "várom önöket április 1-jén". Ezen kívül azt is megígérte, szól a kormányőröknek, hogy engedjék be a Parlamentbe a kiválasztott állatot.

A miniszterelnök annak ellenére nem jelenik meg a rendezvényen, hogy a kezdeményezés bejelentésekor még lelkes volt. Az akcióról szóló rádióműsorban azt mondta a műsorvezetőknek: "felelős döntést szeretnék hozni". Ezután azon viccelődött, hogy hány lába és farka van egy disznónak, majd mikor az egyik műsorvezető felvetette, hogy a kocákat sem szabad kizárni a versenyből, Medgyessy tovább tréfálkozott: "Ezért kérdeztem, hány farka van" - mondta.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kezdeményezéssel kapcsolatban korábban az MTI-nek elmondta: a miniszterelnök ezzel egy nemzetközi szokást kíván meghonosítani. Az amerikai elnök hálaadás napja alkalmából egy pulykát szokott megmenteni a biztos haláltól, a spanyol király pedig a bikaviadalok miatt halálra váró bikák közül teszi eggyel ugyanezt. A szóvivő szerint Medgyessy Péter arra a következtetésre jutott, hogy egy disznó "felel meg ezen az alapon a magyar hagyományoknak, szokásoknak".

Csütörtökön a kezdeményezést elindító kereskedelmi rádió munkatársai és a kiválasztott gazdák részvételével tartják meg a kegyelmi ceremóniát. A Medgyessy kézjegyével ellátott kegyelmi levelet a margitszigeti állatkertnél adják át délután ötkor. A megmentett sertés egy év haladékot kap.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK