Az [origo] olvasói a Fórumba írt, illetve közvetlenül szerkesztőségünkhöz küldött leveleikben számtalan történettel erősítették meg szerdai cikkünk állításait, melyben a benzinkutas csalásokról számoltunk be. A levelek akár Békésből, akár Vasból érkeztek, hasonlóan gyanús esetekről számolnak be. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai is tudnak arról, hogy sok kútnál csalnak, de ellenőreik csak nehezen tudják bizonyítani a visszaéléseket.

Az [origo]-n szerdán megjelent "Gagyiztatnak a benzinkutak" című cikkünk nyomán nagyon sok olvasónk írta meg személyes tapasztalatait a témával kapcsolatban. Sok beszámoló megerősíti, hogy a benzinkutak dolgozóit rendszeresen pénzbüntetésekkel sújtják. Ha nem adnak el elegendő akciós terméket, akkor vissza kell fizetniük fizetésük egy részét. A leltárhiányt is a dolgozókkal fizettetik ki, bár mindkét gyakorlat sérti a munkajogi törvényeket. A kutasok sok esetben a vevőkkel fizettetik ki a büntetéseket, különböző stiklikkel meglopva a vásárlókat. A történetek elsősorban a Shell és a Mol partneri szerződésben, vállalkozók által üzemeltetett kútjainál játszódnak. A gyanús esetek nem minden kútra jellemzőek, a nevezett társaságoknál is találtunk olyan üzleteket, ahol semmi sem utalt a visszás gyakorlatra.

Az alább közölt leveleket és Fórumból származó hozzászólásokat szerkesztve, de eredeti tartalmuknak megfelelően közöltük.

"Nekem a barátom dolgozik a Shellnél, ahol ugyanez a helyzet! Nem titok, hogy a [itt egy Fejér megyei kutat nevez meg olvasónk] Shell kútról van szó! Ott most vezette be a kedves főnök, hogy ha nem lesz meg az a "bizonyos" százalék a drágábbik benzinből, akkor a kutasoknak egy karton olajat kell venniük, ami 12000 Ft-ba kerül! Ami ugye nem kis összeg! Nem beszélve a Remitendáról, amire a múlt hónapban 15000Ft-ot kellet kifizetni! (...) Sajnos a kutasok annyira féltik az állásukat,hogy nem mernek lépni semmit! De reménykedek, hogy legalább a megjelent cikkre felfigyel valaki! A Mol-féle Evo kontra 98-as benzin csere-bere annyira ismert, hogy Budapesten például két kút is van, ahol egy időben rendszeresen így tankoltam..."

 "Szomszédom benzinkutas egy MOL kútnál és ők is 98-as árában adják el az EVO benzint, hogy meglegyen a kvóta, illetve azt mondják, hogy nincs 95,98-as benzin."

"Benzinkutas vagyok. Nem szoktam másokat meglopni, de időnként a vezetők valóban bármi áron ki akarják belőlünk csikarni a KIEMELKEDŐ PRÉMIUM BENZIN SZÁZALÉKOT. Ez azt jelenti, hogy meg van adva, hogy egy műszakban mennyi Prémium üzemanyagot kell eladni. Ha ez nem jön össze rendszeresen, akkor megköszöni, hogy neki dolgoztam és elzavar a gedába. A felső vezetők a területükön eladott prémium üzemanyagok után kapják a milliós jutalmaikat, és tapossák a kutasokat, hogy akár bármi áron is minél több prémium benzint adjanak el. Ha nem veszitek meg az egyébként (...) a drágább üzemanyagot, akkor én KI VAGYOK RÚGVA a tetves benzinkúttól. A borravaló egy hónapban kb. 25000 Ft ehhez kapok 50000 forint fizetést és leltárkor befizetek több tízezer forintot a hiányra."

"Testvérem dolgozott benzinkútnál. Munkahelyi kötelesség sajnos az átverés is, ha meg akar élni... A Shellnél a fizetése minimálbér volt, amit soha nem kapott meg a számlájára, mindig 20 ezerrel kevesebbet, ez volt a leadó a főnöknek, mert ott dolgozhatott. Minden nappali műszak után 2000, éjszakai után 1000 plusz leadó. Még egyszer mondom, én nem védem a kutasokat, de rá vannak kényszerítve a csalásra!!!  "

"Én is dolgoztam a Shellnél. Sajnos azt kell mondanom, hogy az [origo] főoldalán található cikkel ("Gagyiztatnak a benzinkutak") egyet kell értenem, szinte szó szerint. Nálunk azonban nem pénzbírsággal büntették azokat, akik nem hozták a kvótát, hanem egyszerűen kirúgták, illetve a V-Power és a Racing üzemanyagot a sima 95-öshöz mérten kellett eladni, nem pedig a gázolajhoz. És nem szabadna általánosítani. Nem minden kútkezelő vagy shop eladó károsítja meg a vevőket! Igen, vannak trükkök és lehetőségek, de nem mindenki él vele! Olyan kizsákmányolás folyik, (...) hogy az szinte már a nevetségesség határát súrolja."