Péntektől ismét kapható a tökmagolaj-tartalmú Peponen kapszula, amelynek forgalmazását két hete függesztették fel, miután növényvédő szer maradványaira bukkantak benne. A gyártó azóta tizenkét szállítmányt vizsgált meg, ebből egyben találtak szennyeződést, az azonban nem bizonyított, hogy a szennyeződés növényvédő szer lenne.

Péntektől ismét kapható a tökmagolaj-tartalmú Peponen kapszula, amelynek forgalmazását március 18-án függesztette fel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) - jelentette be Hegedűs Lajos, a terméket gyártó Biogal Gyógyszergyár Rt. vezérigazgatója csütörtökön. Az Országos Gyógyszerészeti Intézetben az [origo] kérdésére megerősítették, hogy valóban újra kapható lesz a kapszula péntektől, a gyógyszer vizsgálatát az OGYI felügyelte, az intézet jóváhagyásával kerül újra a patikákba. Az engedélyezés részleteiről később tartanak sajtótájékoztatót.

A prosztatabántalmak megelőzésére szolgáló Peponen kapszula árusítását azért függesztették fel, mert néhány vizsgált mintában növényvédő szer- (dieldrin-) maradékot találtak.

A Biogal vezetője csütörtökön elmondta: két évre visszamenőleg megvizsgálták a gyártás dokumentációit, valamint a beszállító alapanyaggyártók bizonylatait. A megvizsgált tizenkét szállítmányból egynek az ellenmintájában találtak szennyeződést. Az azonban nem bizonyított, hogy a szennyeződés növényvédő szer lenne, ennek eldöntése további vizsgálatot igényel. Hegedűs Lajos közölte: a szennyeződés miatt a Peponen kapszulák tízezerszeres dózisban sem okoznak mérgezést.