Nagy Gábor Tamás fideszes országgyűlési képviselő, I. kerületi polgármester a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi, hogy súlyosan büntessék meg a falfirkák készítőit. A javaslat szerint akár 3 év börtönbüntetés is járhatna annak, aki például műemlékre helyez el farfirkát.

"A falfirka szociológiai, környezetvédelmi és gazdasági aspektusból megközelítve komoly problémákat vet fel" - indokolta Nagy Gábor Tamás fideszes országgyűlési képviselő, I. kerületi polgármester a büntető törvénykönyv módosítására tett javaslatát. A javaslat szerint - a törvény elfogadását követően - vétségnek számítana a falfirka elhelyezése. Ha a falfirkával csak kisebb kár keletkezik, akkor az elkövetőt pénzbüntetéssel vagy közérdekű munkával sújtanák. Ha nagyobb kár keletkezik, vagy a nemzeti kulturális örökség vagy a világörökség részét képező épületet firkálják össze, azért akár két évig terjedő börtönbüntetés járna. Három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná viszont a képviselő-polgármester azokat, akik jelentős kárt okoznak a falfirkával vagy visszaesőként, illetve csoportosan firkálják össze a nemzeti kulturális örökség vagy a világörökség részét képező épületeket.

 

A javaslat indoklása szerint környezetvédelmi szempontból komoly veszélyt jelent mind maga a falfirka, mind az eltávolításához szükséges oldószerek. Ráadásul egy-egy falfirka eltávolítása komoly költséggel jár. "A falfirkaellenes küzdelemben önmagában nem jelent megoldást, ha sok millió forint elköltésével megpróbáljuk helyrehozni az okozott károkat. Azt is leszögezhetjük, hogy a büntetőjog jelenlegi eszközrendszere önmagában nem bír elegendő visszatartó erővel" - indokolta Nagy Gábor Tamás a javaslatát.

 

Jelenleg a falfirka csupán rongálásnak minősül. Az elkövetőket ritkán fogják el, az elmúlt években pedig elenyésző számú vádemelés történt falfirka miatt.

 

Az [origo] kérdésére Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára közölte: nem látta még a javaslatot.