Meghosszabbítanák az átvilágító bírák mandátumát

A frakciók nem tudtak megegyezni az átvilágítóbírák június 30-án lejáró mandátumának meghosszabbításáról, ennek ellenére valószínűleg sor fog erre kerülni - mondta Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a témában tartott hétfői négypárti egyeztetés után. Két hét múlva újabb négypárti egyeztetés lesz e kérdésben.

A frakciók felkérték Bakos Emilt, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatóját, hogy mérje fel, milyen feladatok állnak az átvilágítóbírák előtt, és ezek meddig végezhetők el - mondta Mandur László, az az Országgyűlés MSZP-s alelnöke a témában tartott hétfői négypárti egyeztetés után. A politikus elmondta, hogy a négy frakció abban egyetértett, hogy az átvilágítandók körébe bevonják a megválasztott európai parlamenti képviselőket.

 

Mandur László emlékeztetett: a négypárti egyeztetést az indokolta, hogy Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a házbizottság március 11-ei ülésén jelezte, módosító indítványt fog benyújtani az átvizsgáltak körének bővítés és az átvilágítóbírák mandátumának meghosszabbítása érdekében.

 

Az átvilágítóbírák mandátumának meghosszabbítását az indokolja, hogy június 30-ig nem tudják elvégezni feladatukat, hiszen a bírák átvilágítása most kezdődött el, az ügyészeké pedig csak az előkészítés szakaszában tart - közölte az alelnök.

 

Kérdésre válaszolva Mandur László azt mondta: abban is egyetértettek a frakciók, hogy egy szűkítet bírói testületet fent kell tartani a jövőben is. "A következő években egy bírói testület három fővel ki fogja tudni elégíteni azokat az igényeket, amelyek felléphetnek" - tette hozzá.

 

Az egyeztetésen a Fideszt Demeter Ervin, az SZDSZ-t Fodor Gábor, az MSZP-t Göndör István, az MDF-t Herényi Károly képviselte.