Ügyvédje szerint törvénytelenül hallgatták le a földhivatali vezetőt

Törvénytelenül hallgatták le ügyvédje szerint a Fővárosi Földhivatal vezetőjének telefonját, ezért az így gyűjtött bizonyítékok nem használhatók fel a hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított Pálfalvi István ügyében. A védő az ügyészségi nyomozóhivatal és az NBH eljárásával szemben panaszt nyújtott be a Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti főosztályához.

"Törvénytelen volt a lehallgatás, a hivatalvezető ügyében nem végezhetett volna felderítést a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), ezért az általa gyűjtött adatok nem használhatók fel bizonyítékként" - mondta Jámbor László ügyvéd.

 

Kijelentette: a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény feljogosítja az NBH-t, hogy különösen fontos intézmények, objektumok védelmét ellássa, "mind a külső támadással, mind a belső bomlasztással szemben". "Ugyanezen törvény felsorolja azokat a bűncselekményeket is, amelyek felderítésében az NBH részt vehet, amelyekben illetékes. Ezek között nincs köztörvényes bűncselekmény, így nincs ott az sem, amivel Pálfalvi Istvánt gyanúsítják" - tette hozzá.

 

Elmondta: ebből az következik, hogy az NBH ebben az ügyben nem folytathatott volna felderítést, törvénytelenül gyűjtött adatokat, és így azok nem használhatók fel bizonyítékként. A védő az ügyészségi nyomozóhivatal és az NBH eljárásával szemben panaszt nyújtott be a Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti főosztályához.

 

Pálfalvi István jelenleg házi őrizetben van, miután a bíróság nem találta megalapozottnak az ügyészség indítványát az előzetes letartóztatás elrendelésére. A bíróság határozatát az ügyészség megfellebbezte. A védő elmondta: védence részben tagadta, részben cáfolta a gyanúsításokat, és ártatlannak tartja magát.

 

Az NBH február 18-án tett feljelentést Pálfalvi István ellen, és február 20-án rendelte el az ügyészség a nyomozást. A Fővárosi Főügyészség szóvivője akkor elmondta, hogy a gyanú szerint Pálfalvi István ismerőseinek soron kívüli földhivatali ügyintézést tett lehetővé pénzért. Az ügyvéd szerint azonban az ügyészség gyanúsításában nem szerepel a szóvivői nyilatkozatnak azon eleme, miszerint Pálfalvi István ismerőseinek soron kívüli ügyintézést végzett pénzért.

 

Az ügyintézés a Fővárosi Kerületek Földhivatalában folyik, a másodfokú fórumon a Fővárosi Földhivatalban, ahol Pálfalvi István vezetőként dolgozott, csak a panaszokat, fellebbezéseket és méltányossági kérelmeket bírálják el - állította az ügyvéd. "Pálfalvi Istvánnak vezetőként a munkakörébe és kötelességébe tartozott a méltányossági kérelmek elbírálása, ez azonban nem jelent soronkívüliséget" - mondta Jámbor László.

KAPCSOLÓDÓ CIKK