Már-már úgy tűnt, hogy sikerült kiszorítania rendőrségnek a fővárosból a trükkös tolvajokat, ám az elmúlt hetekben visszatértek a bankoknál, autópályák parkolóiban és a fővárosból kivezető utak mentén garázdálkodó csoportok - írja a Népszabadság.

A többnyire délszláv elkövetők főleg a bankból nagyobb összegű készpénzzel távozó autósok közül választják ki áldozataikat. Mint azt a BRFK illetékesei a lapnak elmondták, az újonnan leleplezett tolvajbandák tagjai között vannak régi ismerőseik, akik ellen hasonló cselekmények miatt már folyt eljárás, és olyanok is, akik korábban csak gyanúba keveredtek, de nem volt ellenük elég bizonyíték.

Módszereik megegyeznek a korábbiakkal. Általában pénzintézetek környékén szemelik ki áldozataikat, akik nagyobb összegű készpénzt vesznek fel. A banda egyik tagja a bankban figyeli ki, kit érdemes követniük. Az utcán vagy kiszúrják autója gumiját, hogy később felajánlhassák segítségüket, s közben elemelhessék a pénzt. Máskor eltévedt külföldi turistát játszanak, útbaigazítást kérnek, és amikor áldozatuk segíteni próbál, kizsebelik. Gyakori, hogy menet közben élénk dudálással és heves gesztikulálással defektre vagy más, "műszaki hibára" figyelmeztetik az autóst. Az értetlenkedve megálló sofőr segítségére ketten-hárman sietnek, közrefogják, egymás szavába magyaráznak neki, elterelik a figyelmét. Eközben a banda egyik tagja elemel a kocsiból mindent, amit lehet.

A rendőrség szerint, ha valaki megállásra kényszerül, azonnal zárja be az ajtókat. Ha többen utaznak együtt, valaki mindig maradjon az autóban. Aki kerékcserére kényszerül, zárja be autóját, a pénzt pedig vagy tegye a csomagtartóba vagy olyan helyre, ahol nem látszik és nehezen hozzáférhető. Ha többen körülveszik, és gyanús készséggel ajánlják fel segítségüket, célszerű visszautasítani. Aki teheti inkább maradjon az autóban, és mobilon hívjon segítséget, a tolvajok így azt is hihetik, hogy a rendőrségre telefonál és odébbállnak - írja a Népszabadság.